Referenties Batavus-fabriek wordt in oude luister hersteld bij herbestemming

De Batavus-fabriek aan de Parallelweg in Heerenveen wordt momenteel bij haar herbestemming in oude luister hersteld. In de voormalig rijwielfabriek laat Accolade vijftien hedendaagse appartementen bouwen; all-electric mét infrarood panelen. Het vormt een mooi contrast met de gevel en gangen waarin juist het authentieke, industriële karakter terug te vinden is.

“Het pand is een gemeentelijk monument. Maar als je het voorheen bekeek, zag je niet wat er monumentaal aan was”, vertelt de ontwerper Wytze Bouma van J.O.N.G. Architecten in Lemmer. “Met de herbestemming hebben wij die oude uitstraling weer terug willen halen. Extern met de gevel en intern door in de gangen de oude muren weer zichtbaar te maken, voorzien van een vertinlaag. Tegelijkertijd hebben wij in de ramen de oude – kleine! – vakverdeling terug laten komen.”

Herbestemmingsubsidie

Omdat het pand oude tijden doet herleven, kon Fooq bij de provincie een herbestemmingsubsidie regelen voor Accolade. Vooral de oude gevel, scoorde hoge ogen. “Ook bij de buurtbewoners”, merkt Bouma.

Infrarood panelen

Dankzij de keuze voor all-electric met zonnepanelen is er bovendien geen cv-ketel of rookgasafvoer nodig in de voormalige fabriek. Dat leverde volgens Willem Bootsma (Fooq) een belangrijke besparing op. “Met warmtepompen hadden wij dat ook kunnen bereiken, maar dat is bij bestaande bouw toch altijd gecompliceerd. Toen  de aannemer – Kolthof uit Stiens – met de installateur (P. de Vries uit Leeuwarden) de oplossing van infrarood panelen opperde, was het dan ook snel rond. In samenspraak met de huurder worden er ook zonnepanelen geplaatst.” De geplande oplevering is in april volgend jaar.

Witte stuclaag weg

Ondertussen wordt er sinds maart hard gewerkt aan de herbestemming. Van binnen is alles gesloopt en gestript. Ook de pleisterlaag die de gevel in de loop van de tijd had gekregen, is verdwenen. Met deze witte stuclaag wilden de toenmalige eigenaar de scheurvorming in de gevel maskeren. Die scheurvorming is inmiddels aangepakt en plaatselijk is het voegwerk weer hersteld. “Maar niet tot in de laatste details”, benadrukt Bouma. “Juist niet! Anders gaat het oude, industriële karakter voor een deel ook weer verloren.”

 

Gerelateerde artikelen

Waarom krijgt infrarood niet de navolging die het verdient?
Uitdagingen bij herbestemmen

 

Deel dit artikel op:

Reacties

Meer impressies van dit project

Extra informatie