Referenties Lang gekoesterde woonwens een feit

De bewoners van het indrukwekkende woongebouw ‘Eiland Nieuwburen’ in Heerenveen hebben de afgelopen weken de sleutels van hun nieuwe woning ontvangen. Vooral voor de 16 bewoners van Fokus en hun familie is dit een bijzonder moment. Al in 1997 startten zij een initiatief om te komen tot een woonvorm. Deze langgekoesterde wens gaat nu in vervulling.

Zelfstandig wonen
De bewoners kunnen, met een lichamelijke beperking in verschillende gradaties, zelfstandig wonen. Zij krijgen ondersteuning van stichting Fokus. In het complex is een zorgsteunpunt (ADL-eenheid). Vanuit deze eenheid verleent het personeel van Fokus assistentie aan de bewoners. Het zelfstandig wonen wordt ook mogelijk gemaakt door toepassing van slimme domotica in de woningen.

Dat de realisatie nu een feit is, is een geweldige mijlpaal voor zowel de bewoners en hun familie als voor woningcorporatie Accolade. Al met al was het een complex ontwikkeltraject met ook langdurige bezwaarprocedures tot aan de Raad van State. Fooq begeleidde dat voor Accolade.

Een bijzonder gebouw
Het gebouw heeft een uitgesproken moderne architectuur die goed aansluit bij de omgeving. Het verbindt Sportstad Heerenveen met de oude gracht ‘Nieuwburen’. Architect Margret Drok van het bureau Sacon heeft het gebouw ontworpen. Het geheel bestaat uit een U-vormig woonblok van 4 bouwlagen en een woontoren van 11 bouwlagen. Aan de zijde van Nieuwburen is de hoogte gelijk aan de oude kadewoningen. Deze hoogte loopt op tot aan de toren van 11 lagen aan de zijde die uitkijkt op het Abe Lenstra Stadion.

Inclusief de 16 Fokus appartementen zijn er in totaal 50 appartementen in de sociale huursector en 5 koopwoningen gerealiseerd. Onder het gebouw bevindt zich een parkeerdek, waardoor voor alle bewoners parkeren op eigen terrein mogelijk is gemaakt.

Eiland Nieuwburen
De bouw van het wooncomplex heeft zo’n anderhalf jaar in beslag genomen en is gerealiseerd door BAM Woningbouw. De woonomgeving wordt de komende tijd aangelegd door gemeente Heerenveen. Aan de zuid- en westkant van het gebouw legt men waterpartijen aan waardoor het gebouw op een eiland lijkt te staan. Vandaar de naam ‘Eiland Nieuwburen’. Met de realisatie van dit bouwwerk is Heerenveen een prachtig, uniek en eigentijds wooncomplex rijker.

Gerelateerd artikel
Wooncomplex Eiland Nieuwburen

 

Deel dit artikel op:

Reacties

Meer impressies van dit project

Extra informatie

Meer informatie: Jan Kuipers