Referenties 7 appartementen Grootzand, het historisch stadshart van Sneek

Aan het Grootzand, een centrale gracht in het historische stadshart van Sneek, wordt door Fooq een project met 7 appartementen ontwikkeld. Het gaat om de restauratie/verbouw van de verdiepingen van Grootzand 54-56-58. Het linker pand, Grootzand 54-56, is een Gemeentelijk monument in Neorenaissancestijl. Gebouwd in 1906 naar ontwerp van de bekende Sneeker architect Nicolaas Molenaar voor de firma H. Brenninkmeijer en Zonen. Grootzand 58 dateert uit eind 18e, begin 19e eeuw en is een fraai voorbeeld van Fries laat Neoclassicisme. Beide panden behoren tot het beschermd stadsgezicht van Sneek.

Accolade heeft de verdiepingen aangekocht met een splitsingsakte waarbij een VVE is opgericht met de eigenaar van de winkel op de begane grond. De toegang tot de verdiepingen is via de voordeur van Grootzand 58 met daarachter een zeer beperkte hal en trapopgang. Dit gegeven geeft direct de uitdaging aan voor deze ontwikkeling. Een logische, efficiënte interne ontsluiting voor zeven woningen met de noodzakelijke vluchtwegen en het inpassen van een lift vroeg veel creativiteit. Ook het creëren van buitenruimte in de vorm van een balkon, loggia of dakterras voor elke woning was niet eenvoudig.

Vanwege de monumentstatus van de panden moest de planvorming zorgvuldig worden afgestemd met Monumentenzorg van de gemeente Súdwest Fryslân. Het historische karakter is behouden door nog aanwezige authentieke elementen zoveel mogelijk in het ontwerp te integreren of te herplaatsen.

Inmiddels is het definitief ontwerp afgerond en de aanvraag omgevingsvergunning ingediend. De zeven appartementen hebben aantrekkelijke, speelse indelingen gekregen. De diversiteit in plattegronden en ligging is groot en de woningen zijn ieder op zich uniek.

Het is een mooi voorbeeld van “eigentijds wonen in een historisch pand”.

 

Deel dit artikel op:

Reacties

Het is niet mogelijk om te reageren.

Meer impressies van dit project

Extra informatie

 

  • Opdrachtgever: Accolade    
  • Architect: Wijbenga architecten en adviseurs, Sneek
  • 7 huurappartementen, over twee verdiepingen met platformlift
  • Start bouw: voorjaar 2013