Referenties Accolade haalt extra kwaliteit uit renovatie met Design & Build

Meer kwaliteit voor hetzelfde geld. Accolade heeft het vergelijkingsmateriaal in handen. Aanvankelijk zette zij de renovatie van 34 monumentale woningen op een traditionele manier in de markt. Afgeremd door de hoge investeringsbedragen vroeg zij Fooq het aan te pakken volgens het Design & Build-principe. “Op basis van dit uitgangspunt kan de aannemer het op zijn manier doen en vaak veel meer kwaliteit bieden”, stelt Rob Schrier, projectmanager van Fooq.

Fooq stelde samen met Accolade de doelstellingen op. Zo moest de renovatie van de woningen aan de Compagnonstraat in Heerenveen nieuwbouwkwaliteit opleveren en de huizen gereed maken voor de komende vijftig jaar. Daarnaast legde de woningcorporatie met Fooq nog diverse prestatie-eisen vast.

Traditioneel versus Design & Build

“Bij een traditionele aanbestedingsprocedure gaat een opdrachtgever veel verder in het ontwerpproces”, stelt Schrier. “Zij stuurt een aantal schakels in de keten aan, zoals de architect, adviseurs en aannemer. Met Design & Build staat de opdrachtgever een stap verder boven de keten. De aannemer wordt de opdrachtnemer. Onder zijn paraplu werken de anderen. Hij kent de prestatie-eisen en moet aantonen dat er aan wordt voldaan. Hoe, dat maakt niet uit. Met andere woorden, de ontwerpoplossing en het risico liggen bij de aannemer.”

Bij deze Design & Build uitvraag koos Accolade op advies van Fooq voor om de prijs niet mee te laten wegen als gunningscriterium. Het voordeel was dat de aannemer alleen op kwaliteit werd geselecteerd. “Daar waar je bij een traditionele aanbestedingsprocedure alles uitwerkt en vervolgens zoekt naar de goedkoopste, kijk je nu wie de meeste kwaliteit kan bieden binnen het budget.”

Van tien naar één

Het plan van bouwbedrijf Dijkstra Draisma uit Bolsward bleek uiteindelijk het meest overtuigend. “Wij begonnen het selectieproces met tien aannemers”, blikt Schrier terug. “Eerst keken we wie recentelijk soortgelijke projecten had gedaan; dus het aanpakken van de binnen- en buitenschil bij woningen uit dezelfde periode. Oftewel woningen met historische elementen, waarover monumentenzorg ook meedenkt!”

Er bleven zes partijen over die een eerste plan van aanpak presenteerden. De beste drie werkten het plan van aanpak verder uit. “Met Accolade stelden wij vier beoordelingscriteria op. Zo keken wij naar functionaliteit, behoud van historische elementen, bouwfysica (geluidscomfort, warmtecomfort, ventilatie, energielabel A+, et cetera) en technische elementen (met het oog op onderhoud en beheerkosten). Elk punt woog even zwaar mee.”

Integraal ontwerp

Met de aanpak van Dijkstra Draisma zijn de woningen straks op veel aspecten te vergelijken met wat het bouwbesluit voor nieuwbouw voorschrijft. “Daarbij is ook rekening gehouden met een bijzonder type fundering en warmte- en koudenbruggen. Dijkstra Draisma heeft daarvoor oplossingen bedacht. Op basis van de gekozen beoordelingscriteria hebben zij een integraal ontwerp geleverd en dragen zij nu het risico. Had Accolade zelf alles uitgedacht en bleek het in de praktijk toch niet helemaal goed uit te pakken, dan had ze met onverwachte kosten gezeten. Nu weet ze waar zij aan toe is.”

Niettemin is het uitvoeringsproces voor de opdrachtgever en opdrachtnemer wennen. Dijkstra Draisma is aan zet. “De opdrachtgever zit nu op een ander stoel. Hij moet alleen het proces bewaken en vragen blijven stellen ‘hoe’ de aannemer aan de prestatie eisen blijft voldoen. Verder draait het om vertrouwen.”

Gerelateerde artikelen
Waarom kiezen we voor Design & Build?
Eerste opdracht herstructurering met Design & Build
Optimale voorbereiding bij aanbesteding D&B

Deel dit artikel op:

Reacties

Meer impressies van dit project

Extra informatie