Accolade kiest voor summiere uitvraag

De uitvraag voor de zestien all electric woningen op het terrein Smit Breedpad in Heerenveen was zeker summier te noemen. Met enkel de oppervlakte en het aantal slaapkamers vroeg Accolade drie aannemers hun conceptwoning te presenteren. Bouwbedrijf Lont uit Sint Annaparochie haalde het project binnen, dankzij een concept waarin bewonersparticipatie en ook het belang van de omgeving werd meegenomen.

“De aannemers konden dus echt uitgaan van hun eigen concept met alleen kleine aanpassingen voor dit project”, verduidelijkt Dienke Slatman, coördinator ontwikkeling bij Accolade. Betreft het hier Design & Build (D&B) in optima forma? Slatman ziet inderdaad overeenkomsten, maar ook verschillen.

“Bij D&B geef je aannemers inderdaad ook de ruimte het plan zoveel mogelijk naar hun eigen bouwsysteem uit te werken. Maar je vraagt óók meteen een behoorlijk uitgewerkt plan voor de locatie zelf. Wij vroegen nu alleen: kom eens met jullie conceptwoning en wat zal dat ongeveer gaan kosten?”

Minder arbeidsintensief

“Het voordeel is dat dit veel minder arbeidsintensief is voor de bouwer. Ze hoeven bijvoorbeeld nog niet samen met een architect een compleet plan in te dienen. Details blijven buiten schot, wat natuurlijk weer kosten bespaart. Dat geldt ook voor jezelf als woningcorporatie. Op het moment dat drie partijen voor één locatie het plan helemaal moeten uitwerken, vraagt dat van Accolade ook een intensiever beoordelingstraject”, schetst Slatman.

“Het nadeel is wel dat concepten moeilijker te beoordelen zijn. De conceptwoningen die je te zien krijgt, zijn natuurlijk allemaal goed en ze voldoen altijd wel aan die paar eisen. Natuurlijk zijn er verschillen in casco’s en dergelijke, maar in feite zijn het stuk voor stuk goed functionerende woningen.”

Elkaar versterken

Doorslaggevend werd voor Accolade de manier waarop de partijen het proces wilden insteken. Volgens Slatman wist Lont zich daarin positief te onderscheiden. “Zij kijken met hun conceptwoningen niet alleen naar de woning zelf, maar ook hoe de omgeving en woning elkaar kunnen versterken. Bij het project Smit Breedpad moet het terrein ook nog worden ingericht, dus komt dat nog eens extra goed tot zijn recht.”

In de praktijk betekent het, dat Lont de woningen straks minder grote eigen tuinen wil geven, maar wel veel gezamenlijk groen, waar de mensen elkaar kunnen ontmoeten. “Dat past goed in de visie van Accolade”, vertelt Slatman. “Ook wij willen dat mensen in een buurt elkaar opzoeken, ontmoeten en helpen.”

Details nog uitwerken

“De woningen zelf zijn gericht op het binnenterrein met openslaande deuren”, weet de coördinator vastgoed na het zien van de nader uitgewerkte tekeningen. “Maar de details moeten nog verder worden uitgewerkt. In de conceptwoning zit bijvoorbeeld een kleine technische ruimte voor een CV-ketel. Maar onze woningen krijgen geen gasaansluiting. Die ruimte moet dus groter worden voor de nieuwe installatie. Dergelijke details gaat Lont nu uitwerken, waarna zij met een aanbieding zullen komen. Dat gaan wij natuurlijk toetsen aan onze randvoorwaarden.

“Van het voortraject kun je een heel verhaal maken en alles zelf willen onderzoeken en vastleggen, maar in de basis is een corporatiewoning niet zo spannend. Je wilt gewoon een passende en goed functionerende woning en die zijn genoeg voor handen in de markt.”

Ondersteuning Fooq

De gesprekken met de gemeente zijn inmiddels ook al in volle gang. Pieter Slinkman van Fooq ondersteunt het traject namens Accolade. Slatman: “Hij regelt van alles, doet de voorbereidingsfase van de bouw, de technische uitvoering tijdens de bouw, de kijkmomenten en ook het oplevertraject. In het verleden deden wij bij D&B-trajecten ook vaak het voortraject nog met Fooq, maar mede door het verder te vereenvoudigen kunnen wij dit nu zelf.” Fooq was nog wel mede beoordelaar van de verschillende concepten.

 

Gerelateerde artikelen

Accolade scoort goed in Fossylfrij Fryslân
Nieuwe flat Nachtegaalstraat Drachten wordt all electric
Fooq neemt volle verantwoordelijkheid verduurzaming 800 Accolade huizen
Vraag STEP dit jaar aan!

 

 

Deel dit artikel op:

Reacties