Accolade scoort goed in Fossylfrij Fryslân

Met het programma FossylFrij Fryslân wil Friesland laten zien dat leven zonder fossiele brandstoffen kan. Op de planning voor 2018 staan onder meer fossielvrije festivals, een dito Elfwegentocht en natuurlijk aandacht voor energieparels in de provincie. De samenwerking tussen Fooq en Accolade rondom het verduurzamen van corporatiewoningen werpt daarbij ook hoge ogen.

Onder het motto ‘Fossielvrij leven is mogelijk’ streven Accolade en Fooq ernaar in circa twintig jaar ruim vijftig miljoen kilo CO2-uitstoot te besparen. Om dit te realiseren werd Fooq in 2016 al hoofdaannemer voor de verduurzaming van 800 Accolade woningen. Honderden huizen worden beter geïsoleerd en waar mogelijk van zonnepanelen voorzien. Met de kansen die STEP hen biedt, wil Accolade er het maximale uithalen. Daarnaast verzorgt Fooq het projectmanagement bij zogenaamde Nul op de meter woningen, die in basis zelfvoorzienend zijn met Duurzame CO2 vrije energie.

Huurlasten

“Dat zijn wij aan onze huurders én het milieu verplicht”, zegt Rein Swart, directeur-bestuurder Algemene Zaken bij Accolade. “Natuurlijk spelen de huurlasten daarin een grote rol. Iedereen weet dat energie steeds duurder wordt. Is het niet door de markt, dan kunnen wij er wel vanuit gaan dat de overheid met extra belastingen de druk gaat opvoeren op fossiele brandstoffen. De energiekosten worden zo, naast de huurkosten, een steeds belangrijker component in de totale woonlasten.”

“Maar het draait niet alleen om de kosten. Net zo belangrijk vinden wij de verantwoordelijkheid die wij dragen voor het milieu”, vervolgt Swart. “Als iemand in onze eigen kring ziek is, is daar volop aandacht voor. Maar wanneer benoemd wordt dat de aarde ziek is, halen veel mensen hun schouders op. De aarde! Als Accolade willen wij niet weglopen voor de taak die daar op ons ligt te wachten.”

Energielabel B

In de praktijk betekent dit dat Fooq al aan de slag is met het plaatsen van zonnepanelen op 500 woningen van Accolade. Uiteindelijk moeten in totaal 800 woningen naar minimaal Energielabel B worden getild (nu vaak nog label D, E of F). “In Joure hebben wij voor Accolade al 32 NOM-woningen gerealiseerd”, vertelt Oscar Haffmans van Fooq.

Haffmans geeft toe dat niet iedere huurder meteen vanaf het eerste moment enthousiast is. Het vraagt soms wat overredingskracht, maar in de praktijk is na afloop vaak iedereen tevreden. “Een beter geïsoleerd huis draagt ook bij aan het wooncomfort”, benadrukt Swart. “De temperatuur in het huis wordt gewoon aangenamer.”

“Voor ons is het prettig dat Fooq dit voor ons oppakt. Zij zijn echt bevlogen en deskundig. Ze nemen alles uit handen: van advisering bij de start van een project tot en met de uitvoering. Zij willen die kennis en kunde ook delen met anderen, waardoor wij gezamenlijk een steentje kunnen bijdragen aan een Fossylfrij Fryslân.”

Fossylfrij Fryslân

Naast wonen hebben de Freonen fan Fossylfrij Fryslân ook aandacht voor fossielvrij reizen. Zo worden de Friezen tijdens de Elfwegentocht van 1 tot en met 14 juli uitgedaagd zoveel mogelijk met duurzame vervoermiddelen zich te verplaatsen. Elektrische auto’s en taxi’s, groengasvoertuigen, segways, (lig)fietsen, elektrische boten – aan alles kan worden gedacht. Inmiddels hebben al meer dan 90 bedrijven hun medewerking toegezegd.

 

(Bron foto: Martine van der Linden)

 

Gerelateerde artikelen

Accolade haalt meer uit STEP met zonnepanelen op 500 huizen
Fooq neemt volle verantwoordelijkheid verduurzaming 800 Accolade huizen
NOM is geen NOM als de klant niet wordt geholpen

 

 

Deel dit artikel op:

Reacties