Referenties Ameland werkt energieaanpak uit in strategisch voorraadbeleid

Ameland wil energieneutraal zijn in 2020. Maar in hoeverre lukt dat met de huurwoningen? Kunnen die energieneutraal worden gemaakt? Welke woningen zijn daarvoor geschikt? En zal de gemeente, als eigenaar van het woningbedrijf, dan niet meteen de woningen van binnen ook aanpakken?

Ameland is eens goed voor dit vraagstuk gaan zitten. Met Fooq wil zij komen tot een strategisch voorraadbeleid. “Wij hebben zelf geld liggen én krijgen subsidie van de provincie”, vertelt wethouder Nico Oud. “We kunnen dus een behoorlijke slag maken.”

Behouden of verkopen

Maar eerst moest de raad worden overtuigd dat de gemeente het woningbedrijf moet behouden. Het idee om het te verkopen, komt ook met enige regelmaat terug in politiek Ameland. “Maar zolang wij eigenaar zijn, hebben wij meer invloed op het woningbeleid”, vindt Oud, die al negen jaar het woningbedrijf in zijn portefeuille heeft. “Dat is goed. En wij zijn ook eigenwijs genoeg om te zeggen dat wij dat goed doen.”

De raad is inmiddels om. En dus moet de gemeente aan de slag. Want dat de 258 woningen energiezuiniger moeten worden, is voor iedereen helder. “Ons streven was zo veel mogelijk woningen naar label B op te waarderen”, vertelt Sjouke Winia, controller van de gemeente Ameland. Met Fooq startte hij daarom een onderzoek:

  • Wat gaat het kosten?
  • Wat kan de gemeente zelf betalen?
  • Welke subsidies kan Ameland krijgen?
  • Wat kan Ameland doorberekenen aan de huurder?

Energieneutraal

“Inmiddels doen wij er zelfs een schepje bovenop”, vervolgt Winia. “Wat als wij de woningen energieneutraal maken? Ook dat onderzoeken wij nu samen met Fooq. Het zou immers jammer zijn als wij over vijf jaar concluderen dat wij het beter anders hadden kunnen doen.”

“Daarnaast kijken wij nu of wij de woningen ook levensloopbestendig kunnen maken”, haakt Oud erop in. “Kunnen wij bijvoorbeeld een douche en slaapkamer op de benedenverdieping maken? Wat zou dat kosten?”

Winia verwacht dat dergelijke plattegrond aanpassingen ín de woning vooralsnog alleen bij mutaties worden opgepakt. “Maar wij brengen het nu wel in kaart als voorbereiding op ons strategisch voorraadbeleid. In de toekomst hebben wij immers levensloopbestendige woningen nodig. Dan kun je nu maar beter gaan kijken, waar dat mogelijk is.”

Niet meer nodig

Het strategisch voorraadbeleid krijgt zo meer en meer vorm. Daarbij wordt ook nog gekeken naar mogelijke verkoop van woningen, aangezien diverse onderzoeken aantonen dat Ameland eigenlijk maar 210 tot 220 huurwoningen nodig heeft. Er is zeker belangstelling onder de huurders, weet Oud. “Maar wij gaan niet hap snap verkopen. Ook dat nemen wij mee in het strategisch voorraadbeleid.”

De verwachting is dat Ameland nog voor de zomer met Fooq de eerste uitvraag doet. Ook de communicatie naar de huurders toe wordt dan opgestart. “Dan kunnen wij tenminste concreet vertellen wat wij gaan doen”, zegt Oud. “Want uiteindelijk gaat het erom dat zij betaalbaar en comfortabel wonen.”

Gerelateerde artikelen
Geen verduurzaming zonder goed SVB
Welke afwegingen maak je in een SVB?
Verduurzamen bezit Gemeente lijk Woningbedrijf Ameland
Ameland maakt kennis met D&B bij nieuwbouw

Deel dit artikel op:

Reacties

Meer impressies van dit project

Extra informatie