Referenties Anna Paulowna rondt met Fooq nieuw- en verbouw Breezand af

Woningbouwvereniging Anna Paulowna heeft onlangs de nieuwbouw van dertien nieuwe appartementen in Breezand afgerond. Ook veertien woningen voor zorginstelling ’s Heeren Loo werden verbouwd. Fooq begeleidde beide projecten.

Samenwerking vanaf het begin

Al vanaf de planningsfase trokken Anna Paulowna en Fooq samen op. “Wij hadden al een paar jaar geen nieuwbouwprojecten meer gedaan. Als kleine organisatie hebben wij ook niet alle expertise zelf in huis. Vandaar dat wij Fooq hebben ingeschakeld”, vertelt directeur Ben Broxterman. “Niet om het helemaal uit handen te geven, maar puur als ondersteuning.

“Zo adviseerde Fooq ons bijvoorbeeld over de EPC-norm. Hoe behaal je die? Wat is de beste manier? Wat is het goedkoopst? Wat werkt voor ons het beste? Wat is het meest onderhoudsvriendelijk? Daarover kon Fooq ons uit eigen ervaring inhoudelijk goed adviseren.

Begeleiding praktische zaken

“Ook de praktische zaken hebben ze begeleid: de procedures met betrekking tot bijvoorbeeld de vergunningen, het overleg met de gemeente en de acties die daaruit voortvloeiden, maar ook de aanbesteding en de contractvorming. De bouwdirectie en -begeleiding hebben wij grotendeels wel zelf gedaan. Alleen op een aantal cruciale momenten wilden wij met Fooq kunnen sparren.”

Terugblikkend vindt Broxterman vooral de pragmatische aanpak van Fooq prettig. “Ze hebben veel expertise in huis, kennen korte lijnen en komen afspraken na”, vat hij samen. “Maar als opdrachtgever moet je er natuurlijk wel altijd voor zorgen dat jij de opdrachtgever blijft. Je moet goed luisteren naar de adviezen en uiteindelijk zelf bepalen!

“Zij weten het wel”

“Dat is niet specifiek bedoeld voor Fooq. Het geldt altijd, als je met externe mensen gaat werken. Het is heel makkelijk alles aan hen over te laten en hen laten te beslissen onder het mom: ‘Zij weten het wel’. Maar als zij weg zijn, moet jij als corporatie nog wel zo’n twintig tot dertig jaar achter de gemaakte keuzes staan.”

Nu wachtlijst inkorten

In Breezand koos Anna Paulowna uiteindelijk bewust voor dertien appartementen met een grote woonkamer en twee slaapkamers. De doelgroep? Nu nadrukkelijk senioren, maar met deze inrichting is meer mogelijk, is Broxterman zich bewust. “We hebben in Breezand een lange wachtlijst onder de senioren en deze appartementen staan in het Pastoor Verhoeffpark naast een ouderensteunpunt. Logisch dus dat ouderen nu voorrang krijgen, maar wie zegt me hoe het er over vijftien jaar uitziet?”

Foto: George Stoekenbroek

Gerelateerde artikelen:
Wat leerde Anna Paulowna van haar eerste keer UAV-gc?
Nieuwbouwplan Breezand weer op de rails
Woningbouwvereniging Anna Paulowna versnelt plaatsing zonnepanelen met digitaal aanbod
Opnieuw nieuwbouw voor Woningbouwvereniging Anna Paulowna

Deel dit artikel op:

Reacties

Meer impressies van dit project

Extra informatie

Er is geen extra informatie beschikbaar.