Blog

Niet elke NOM-woning is BENG-proof

Geplaatst op: 14-07-2017
BENG wordt vanaf 2021 dé energienorm voor nieuwe huizen. BENG (afkorting voor Bijna energieneutraal bouwen) eist niet alleen een lage energiebehoefte, maar ook duurzaam opwekken. De energieprestatie van het gehele huis ligt onder de loep. Interessant om ook nu al toe te passen bij nieuwbouwplannen. Wat blijkt bijvoorbeeld? Niet elke NOM-woning is BENG-proof!
Lees meer »

Pas EPV alleen bij nieuwbouw toe

Geplaatst op: 26-06-2017
Een Energie Prestatie Vergoeding (EPV) heffen? Woningcorporaties aarzelen nog vaak. Of te kiezen voor zonnepanelen in rekening brengen via verhoging van de servicekosten? Mag dat? Begin juni gaf de Huurcommissie eindelijk duidelijkheid: ja, dat mag! Een mooie stimulans voor woningcorporaties die willen verduurzamen. Mijn advies: pas de EPV nu eerst toe bij nieuwbouw. Lees meer »

Duurzaam bouwen? Ja natuurlijk! Maar hoe?

Geplaatst op: 29-05-2017
Iedereen is het er inmiddels over eens; duurzaam bouwen is essentieel. Maar hoe gaat u het precies vormgeven? Wat moet u meenemen in een juiste afweging? En wordt het dan nieuwbouw volgens het Bouwbesluit, ZEN (Zeer Energiezuinige Nieuwbouw), BENG (Bijna Energieneutrale Gebouwen) of NOM (Nul op de Meter)? Lees meer »

NOM-Ready primeur voor Woontij

Geplaatst op: 20-04-2017
Woontij op Texel heeft de primeur. Eind maart kreeg zij na een grote renovatie als eerste woningcorporatie de sleutel overhandigd van NOM-Ready appartementen. “Deze voldoen qua isolatie aan alle normen voor Nul op de Meter (NOM)”, vertelt Pieter Slinkman, projectleider vanuit Fooq. “Met nog een paar aanpassingen in de installatietechniek is de woning energieneutraal.” Lees meer »

Krijgen wij het nog gerealiseerd?

Geplaatst op: 14-04-2017
Door Jurrit Visser

Terwijl woningcorporaties zich opmaken voor een verdere verduurzamingslag, kampt de bouw- en vastgoedsector met krapte. Krapte in goed en vakbekwaam personeel zorgt ervoor dat de groeiende vraag in de markt de laatste zes maanden niet overal wordt of zal worden beantwoord. De vraag rijst: krijgen we het samen gerealiseerd ? Lees meer »