Referenties Bouw Kulturhûs bekroning op inzet dorp

De bouw van het Kulturhûs in Oudehaske is deze maand begonnen. Een langgekoesterde wens van dorpsbewoners is daarmee in vervulling gegaan. Gerrit Fennema, vanaf het eerste uur betrokken bij het Kulturhûs, vertelt over het proces. En wat de multifunctionele accommodatie voor het dorp betekent.

Hart in het dorp

De wens voor een multifunctionele accommodatie ontstond rond 2000. Volgens Gerrit Fennema, voorzitter van Stichting Kulturhûs, was er geen specifiek trefpunt waar alle dorpsbewoners terecht konden. “Natuurlijk vonden er wel activiteiten plaats in het dorp. Dat werd dan georganiseerd bij sportverenigingen of in het café, maar daar konden niet alle dorpsbewoners terecht.” Oudehaske had een hart nodig. “Het Kulturhûs is een voorzieningengebouw met een dorpshuisvisie. Op deze manier borgen we het maximaal aantal voorzieningen in het dorp. Daarnaast biedt het mogelijkheden voor bewoners om creatieve dingen te ondernemen. Zo bevorderen we ook de sociale cohesie”, aldus Gerrit Fennema.

Proces van lange adem

De weg naar de uiteindelijke realisatie van het gebouw was een langdurig proces. “In 2000 hebben we als dorpsbewoners een plan ingediend bij de gemeente voor een multifunctionele sportaccommodatie”, vervolgt Fennema. In de jaren er na werden verschillende plannen uitgewerkt dat in 2006 leidde tot een voorlopig rapport op hoofdlijnen voor het Kulturhûs. “Het was een proces met kleine stapjes vooruit en veel stilstaan. Met veel inzet en doorzettingsvermogen. Toch heb ik altijd gedacht dat de realisatie van onze plannen mogelijk zou zijn. Iedere stap vooruit was een stap naar meer zekerheid dat het Kulturhûs er uiteindelijk zou komen”, weet Fennema uit ervaring. Uiteindelijk zijn de drie belangrijkste ingrediënten voor het uiteindelijk slagen van het proces volgens Fennema: veel geduld en doorzettingsvermogen, geloof en denken in mogelijkheden. En zet mensen bij elkaar met hetzelfde geloof maar met verschillende capaciteiten.

Inzet dorp

Dat medio oktober de bouw echt van start is gegaan, is een bekroning op het werk van de initiatiefnemers. “Je merkt dat bij zo’n lang proces het geloof van de dorpsbewoners minder wordt. Nu wordt het Kulturhûs echt zichtbaar voor hen”, zegt Fennema. De realisatie van het Kulturhûs wordt financieel mogelijk gemaakt door Accolade en de gemeente. Maar het dorp moet zelf ook € 200.000,- inbrengen om de opzet rond te krijgen. Fennema: “Het is ambitieus, maar niet onmogelijk. We hebben acties ondernomen om het geld bij elkaar te krijgen. We zijn er nog niet. Met meer vertrouwen van de bewoners hopen we meer geld te kunnen ophalen. En er lopen nog subsidieaanvragen.” Mocht er een tekort zijn, dan gaan de dorpsbewoners hun zelfwerkzaamheid inzetten bij de afwerking van het gebouw. Op de vraag waar Gerrit Fennema het meest naar uitkijkt als medio 2015 het Kulturhûs in gebruik is, zegt hij direct: “Dat we vooral veel tevreden dorpsgenoten zien die zeggen ‘Het heeft lang geduurd, maar het is fantastisch geworden’”.

Gerelateerde artikelen
Sloop gymzaal nieuwe stap realisatie Kulturhûs
Kulturhûs Oudehaske, een belangrijke mijlpaal bereikt

 

 

 

Deel dit artikel op:

Reacties

Meer impressies van dit project

Extra informatie