Referenties Bouwtempo bereikt zijn grens bij Woonaltijd-Woningen op Texel

Precies volgens planning zijn in september 23 Woonaltijd-Woningen voor Woontij in Den Burg opgeleverd. “Hier is de grens tussen snel bouwen en de woning droog opleveren, echt opgezocht”, vertelt projectleider Sierk Werner van Fooq. “Het is allemaal gelukt, maar wij hadden dit niet sneller kunnen doen.”

In april werd gestart met de bouw. “Voor de aannemer is het interessant om de woningen zo snel mogelijk te realiseren. Dat geldt ook voor de woningcorporatie”, weet Werner. “Maar hier is zo snel gebouwd, dat er vlak voor oplevering nog vocht in de huizen zat. De aannemer, Dijkstra Draisma uit Bolsward, moest extra ventileren en drogen om het bouwvocht uit de woning te krijgen.”

Levensbestendige woningen

Het kon de huurders weinig deren. Nadat ’s morgen de huizen werden opgeleverd, zaten de eerst bewoners er ’s middags al in. “Er is echt een groot woningtekort op Texel”, weet Werner. “Met name voor mensen met een laag inkomen. Toen Woontij dan ook haar plannen bekend maakte, waren de huizen zo weg. En niet alleen naar senioren, voor wie deze levenbestendige woningen helemaal aantrekkelijk zijn. Ook veel mensen die startend  zijn op de woningmarkt, hebben zich ingeschreven.”

Spanningsveld D&B

Voor de bouw had Woontij voor een Design & Build-traject (D&B) gekozen. “Dat houdt in mijn ogen niet in dat je volledig op de aannemer moet gaan vertrouwen”, stelt Werner, die vanuit Fooq het traject begeleidde. “Controle en toezicht blijft essentieel. Natuurlijk geen dagelijkse controle. Maar bouwen volgens de principes van D&B is meer dan alleen maar documenten controleren. Tegelijkertijd ligt daar een spanningsveld, want je moet ook oppassen dat je niet de verantwoordelijkheid naar jezelf toetrekt.”

Woontij bezocht de bouw in elk geval regelmatig. Waren er opmerkingen of vragen, dan legde zij die neer bij Fooq. Zo was er steeds één spreekbuis richting de aannemer. Werner: “Door zo samen op te trekken, haal je het beste uit het project met een prachtig eindresultaat.”

Meer Woonaltijd-Woningen

Ondertussen kijken Fooq en Woontij ook al verder. Er zijn plannen nog meer Woonaltijd-Woningen op Texel te bouwen. Mogelijk wel net iets anders. “We denken er bijvoorbeeld aan de bovenverdieping als één grote ruimte op te leveren. Dan kunnen mensen het zelf flexibel inrichten. Zo kijken wij naar diverse aspecten en hopen de woning prijstechnisch en kwalitatief nog verder te optimaliseren.”

 

Gerelateerde artikelen
Woonaltijd woningen op Texel hebben de toekomst
Welke afwegingen maak je in een SVB?
Woontij zet Fooq op centrale positie bij grootse facelift
Ameland werkt energieaanpak uit strategisch voorraadbeleid

 

 

 

Deel dit artikel op:

Reacties

Meer impressies van dit project

Extra informatie