Referenties Campus Zonnelaan werpt hoge ogen in Groningen met aardbevingsbestendige bouw

Nog een paar weken en Van Wijnen bereikt met het nieuwbouwproject Zonnelaan in Groningen het hoogste punt. Daarmee komt de oplevering van 284 jongereneenheden steeds dichterbij. Nog voor deze zomer, zo luidt de verwachting. Daarmee steekt Van Wijnen meteen een primeur in de zak: de Zonnelaan is een van de eerste hoogbouwprojecten in Groningen dat aardbevingsbestendig is gebouwd!

Extra geveldragers

Rob Schrier (Fooq) volgde voor Van Wijnen als projectmanager de realisatie van a tot z. “In die rol stuurde ik ook het ontwerpteam aan. Een bijzondere klus. Het plan bijvoorbeeld om het aardbevingsbestendig te bouwen, kwam op een later moment. In drie maanden tijd hebben wij toen met ons allen het ontwerp aangepast. Wat dat in de praktijk betekent? Wij hebben nu bijvoorbeeld op elke laag een geveldrager gezet, alle palen veel langer en dikker gemaakt en het staal gedubbeld. Aan de buitenkant zie je er niets van, maar er is veel meer beton en staal gebruikt.”

 Tunnelbouw

Het gebouw werd neergezet middels tunnelbouw. Zodra het beton was uitgehard, werd de bekisting weggehaald. Vervolgens werd door het plaatsen van een tussenwand de ruimte in twee woningen gesplitst en kon de badkamer komen.

“De badkamers komen steeds kant-en-klaar aan op de bouw”, vertelt Schrier. “Werkelijk alles zit erop en eraan. De toiletborstel zit er zelfs in. En zo, in zijn totaliteit, wordt die badkamer dan het appartement in gehesen. Dan is het nog een kwestie van een keukenblok er tegenaan plaatsen en het appartement is al zo goed als af. Dat heeft Van Wijnen echt mooi ontwikkeld.”

 Directievoering

Ondertussen hield Schrier zich tijdens de bouw vooral bezig met de directievoering voor Van Wijnen. “De echte uitdaging ligt natuurlijk in al die processen. Vanaf het begin. Vooral de dynamiek tussen het ontwerpteam, de gemeente en de omwonenden is interessant. Vanuit Fooq begrijpen wij meestal wel hoe partijen erin staan. Wat hun motivatie is. Aan ons om vervolgens de bruggen te slaan en zo de projectdoelstellingen te behalen.”

 Gewilde jongerenhuisvesting

Dat is hier gelukt. Nog voor de zomer wordt alles opgeleverd. Naast de 284 wooneenheden kent het complex dan een young professional meetingpoint en wasserette. Ook is overal snel internet beschikbaar en zijn er installaties voor duurzame energieopwekking. Op het dak is een algemeen terras. Schrier: “Er is al veel belangstelling onder de jongeren, want ook de huurprijs is goed!”

Meer informatie is te vinden op: www.campuszonnelaan.nl.

Gerelateerd artikel:
Uitdaging in afzet maatschappelijk vastgoed

 

Deel dit artikel op:

Reacties

Meer impressies van dit project

Extra informatie

Rob Schrier