Referenties De Veste wil 3000 woningen in 4 jaar tijd verduurzamen

Woningcorporatie De Veste in Ommen wil de komende vier jaar 3000 woningen verduurzamen. Haar totale woningbezit (ruim 6000 eenheden) moet zo gemiddeld op een energielabel B komen. “Dat is een grote ambitie, vooral gezien de strakke planning”, erkent Wouter van Hemert, manager kwaliteit vastgoed. “Wij willen dan ook dit jaar nog starten met de eerste 100 woningen. Met Fooq erbij denken wij dat dat gaat lukken.”

De Veste gaat in hoofdzaak de schil van de woningen aanpakken. Het dak, glas, de ventilatie en isolatie van wanden en vloeren staan hoog op elk lijstje. In een aantal gevallen wordt ook de gasleiding en het elektra aangepakt. Na de renovatie moeten de woningen – in onder meer Ommen, Dedemsvaart, Enschede en op Terschelling – weer dertig jaar mee kunnen.

D&B­-traject

“Wij gaan dit aanbesteden volgens de principes van Design & Build”, vertelt Van Hemert. “Deze zogenaamde UAV-GC-methode hebben wij in het verleden al diverse keren ingezet bij nieuwbouwprojecten, maar het is voor het eerst dat wij een D&B-traject doen bij renovatie. Bij het eerste project zal het nog relatief eenvoudig zijn. In een complex in Dedemsvaart moeten dan 100 eenheden worden aangepakt. Allemaal dezelfde woningen. Dan is het dus een kwestie van één keer het plan goed uitwerken en dat kan dan honderd keer worden herhaald in de uitvoering. Maar volgend jaar willen wij nog eens 50 verschillende complexen gaan aanbesteden en uitvoeren. Dat wordt een stuk complexer.”

Bouwfysische eigenschappen

Bij deze eerste ronde heeft De Veste Fooq gevraagd hen onder meer te ondersteunen bij het opstellen van de uitvraag- en opdrachtstukken. “Ook als het bijvoorbeeld gaat om de bouwfysische eigenschappen”, zet Van Hemert uiteen. “Behalve het energieverbruik, speelt wooncomfort ook een belangrijke rol. Maar hoe werk je dat uit? Zo hebben wij nu aangegeven wat het maximale verschil mag zijn tussen de wandtemperatuur en de temperatuur in de kamer. Dat lost een aannemer wellicht op met isolatiemateriaal, maar misschien heeft hij ook wel andere ideeën. Dat kan! Aannemers mogen zelf aangeven hoe zij aan alle eisen gaan voldoen.”

Woonlasten optimaliseren

Bevalt de aanpak goed, dan gaan ook de andere verduurzamingsprojecten een D&B-traject in. Een verdere samenwerking met Fooq sluit Van Hemert dan niet uit. “Ook als het gaat om het aanvragen van STEP-subsidies. Wij moeten de komende jaren echt veel werk verzetten. En voor De Veste heeft dit hoge prioriteit. Wij willen de woonlasten van onze huurders zoveel mogelijk optimaliseren. De energiekosten spelen daarin een steeds grotere rol. Verduurzaming is voor huurders dus ook zeker interessant.”

Gerelateerde artikelen:
Analyse projectenportefeuille heeft De Veste duidelijkheid over toekomst.
Verduurzamen woningen onder druk door passend toewijzen
Wat doen we nu met ons woningbezit?
Accolade haalt extra kwaliteit uit renovatie met Design & Build

Deel dit artikel op:

Reacties

Meer impressies van dit project

Extra informatie