Referenties De Volmacht positief én kritisch over eerste ervaringen met D&B

Met de bouw van dertien nieuwe woningen in Gasselternijveen heeft De Volmacht voor het eerst ervaring opgedaan met Design & Build (D&B). Positieve, vindt directeur Jaap Boekholt. “Maar dat betekent níet dat wij het nu altijd inzetten. Dat hangt af van de locatie, de omvang van het project en de markt.”

De afronding van het bouwproces, dat Fooq van begin tot einde begeleidde, was in elk geval reden voor feest. Wethouder Henk Heijerman van de gemeente Aa en Hunze opende 13 oktober officieel de totaal getransformeerde wijk. Waar eens dertig huizen dicht op elkaar stonden, staan nu nog slechts dertien, zeer ruime woningen. Zeker voor sociale huisvestingbegrippen.

Gering Design-deel

“Dat was in overleg met de bewoners ook de insteek”, vertelt Boekholt. “De contouren van deze woningen lagen vooraf al grotendeels vast. Dat moest wel. Het betreft hier een krimpgebied en daar wilden wij natuurlijk op voorsorteren. Maar als je dan van dertig naar dertien woningen gaat, moet je ook kijken naar de ruimtelijke omgeving. Vandaar dat KAW Architecten in Groningen al een basisontwerp had gemaakt. Daardoor was het Design­­-gedeelte voor de aannemer dus erg gering.”

Naast het ontwerp, lagen er ook gunningcriteria ten aanzien van onder meer de woonlasten (laag!) en het energieverbruik. Tevens speelden verhuurbaarheid en technische elementen een rol. “Al die componenten samen zijn vervat in een formule”, vervolgt Boekholt. “Daarover hebben wij ook uitgebreid gesproken, maar een volgende keer zou ik toch nog meer letten op de verhoudingen tussen die componenten. Dat bepaalt namelijk mede het accent van de uitvraag.”

Sterk in prijs

Achteraf bleek dat Geveke sterk op het prijscomponent had ingezet en daarmee zo’n groot gat sloeg met de nummer twee, dat eigenlijk duurzaamheid en de visuele kwaliteit ondergeschikt raakten. “Daarop scoorde Geveke voldoende, maar niet opvallend. In dit geval prima, maar je ziet dus wel dat op basis van de formule je met een bepaald ontwerp wel (of niet) kunt scoren.”

In dit geval leverde het een flink kostenvoordeel op, geeft Boekholt aan. “Maar daarmee is D&B niet per definitie dé methode voor ons. Zouden wij in de toekomst een locatie hebben waar architecten al veel voorwerk verrichten, dan blijft er misschien toch te weinig ruimte over voor de aannemer. Daarnaast vermoed ik dat het bij een groter complex beter loont. En vergeet ook niet de marktsituatie. Aannemers moeten namelijk een vrij grote tijdsinvestering doen, terwijl ze niet weten of ze het project mogen doen. Dat doen ze wel als ze hongerig zijn naar werk, maar dat wordt anders als ze een vrij volle portefeuille hebben.”

Beperktere uitvraag

Voor Boekholt blijft Gasserternijveen een geslaagd project. “Ons doel was ervaring opdoen met D&B. Dat kan ik ook iedereen aanraden. Ervaar het eens. Dan weet je wat er voor jouw organisatie in zit. Ik kan me namelijk nu ook heel goed voorstellen dat wij bij toekomstige projecten misschien wel onderdelen uit het D&B-proces gebruiken. Wordt het wel weer een D&B-traject, dan weet ik nu dat wij niet weer zoveel moeten vastleggen. In de uitvraag moet je je echt beperken dat wat je voor wil schrijven. Hoe meer je vastlegt, hoe meer je de mogelijkheden beperkt om het maximale rendement eruit te halen. Voor de aannemer en de opdrachtgever!”

Gerelateerde artikelen
Geveke onderscheidt zich met lage woonlasten voor De Volmacht
De Volmacht kiest voor procesbegeleiding Fooq
Hoe integreer je D&B in een corporatie?
Waarom kiezen we voor Design & Build?
Wat leerde Anna Paulowna van haar eerste keer UAV-gc?

Deel dit artikel op:

Reacties

Meer impressies van dit project

Extra informatie