De Delthe over versterken: ‘Blijf positief!’

“Houd het belang van de huurder goed in de gaten en blijf positief!” Het zijn tips van scheidend manager Tom Leemburg van De Delthe. Nog net voor zijn pensioen in januari rondde hij onlangs het tweede versterkingsproject voor zijn huurders af. Dit keer in Zandeweer. “Het resultaat is echt mooi, maar het zijn complexe en ingrijpende projecten. Je hebt wel wat incasseringsvermogen nodig.”

Dat laatste geldt voor alle partijen, benadrukt Leemburg meteen.  Zeer zeker voor de bewoners. Net als andere betrokkenen wijst Leemburg erop dit onder meer te maken heeft met het grote aantal partijen rondom het aardbevingsdossier. Daarnaast speelt de complexiteit van de materie een grote rol; versterken in een aardbevingsgebied is nieuw en daarmee nog sterk in ontwikkeling.

Verbeterslagen

Op basis van de ervaringen in de pilots zijn er volgens Leemburg al wel verbeterslagen gemaakt in de aanpak en het eindresultaat. “Het wordt allemaal wat strakker, onder meer doordat de maatvoering beter kan worden vastgelegd dankzij de eerste pilots. Maar de beoogde fabrieksmatige aanpak, waarbij wij in korte tijd veel huizen zouden kunnen aanpakken, realiseren wij niet. Het blijft een hele klus om alles op elkaar afgestemd te krijgen. Doordat we vooral in het belang van de bewoners werken, vraagt dat voortdurend maatwerk.”

Bewonerscommunicatie is dan ook een groot goed, stelt de manager die straks 25,5 jaar bij De Delthe heeft gewerkt. Voor Zandeweer heeft de woningstichting in Usquert dit uitbesteed. “We zijn een kleine corporatie die de laatste jaren een enorme klus erbij heeft gekregen. Wij willen dit zoveel mogelijk met onze eigen mensen doen, maar tegelijkertijd ook de bewoners goed voorbereiden.
“Wat kunnen onze huurders verwachten? Qua werkzaamheden, maar ook als hun woning straks Nul op de Meter (NOM) is? Dat laatste is een vrij technisch gebeuren. Installaties moeten worden ingeregeld en het is van belang dat de bewoners hun woongedrag enigszins aanpassen. Dat heeft tijd nodig. Dat zagen wij ook tijdens onze pilot in Kantens. Inmiddels loopt het daar en we gaan ervan uit dat het ook in Zandeweer goed gaat komen.”

H3V-aanpak

Ondertussen werpt het tweede versterkingsproject ook nieuwe vragen op. De ingezette H3V-aanpak (Herstellen, Versterken, Verbeteren en Verduurzamen) brengt volgens Leemburg nog altijd behoorlijk veel kosten met zich mee. Daarmee rijst de vraag: is nieuwbouw niet wijzer? “Maar in hoeverre is dat haalbaar?”, is ook meteen Leemburgs wedervraag. “Kunnen wij al die mensen gedurende bijvoorbeeld een half jaar elders onderbrengen in een klein dorp?” Hij blijft het antwoord vooralsnog schuldig.

“Wij hadden ook gehoopt dat het resultaat voor de versterkingen na de inspecties van de NCG eind dit jaar bekend zouden worden. Dat blijkt half 2018 te worden”, vertelt Leemburg. “Dat maakt het lastig voor ons om ons onderhoud te plannen. Wat vertellen die resultaten straks? Moeten wij toch serieus ook nieuwbouw gaan overwegen? Het is in elk geval zaak dat wij vooral de belangen van onze huurders in de gaten blijven houden.”

 

Gerelateerde artikelen

Versterking huizen Zandeweer in volle gang
Aardbevingsdossier kent veel betrokkenen
Na de lessen uit pilotfase nu verder met versterken woningen in bevingsgebied

 

 

Deel dit artikel op:

Reacties