Referenties Design & Build in de praktijk

Woningcorporatie Woonborg heeft recentelijk twee projecten in Haren en Roden gerealiseerd met Design & Build. Gert-Jan Doornbos, Projectleider technisch beheer bij Woonborg vertelt over zijn eerste ervaringen met de Design & Build methodiek.

“We wilden het samenwerken in de bouwkolom meer vorm gaan geven, de zogenoemde ketenintegratie”, begint Gert Jan Doornbos zijn verhaal. “Alleen hadden we hier weinig ervaring mee. We hebben Fooq gevraagd om onze medewerkers op te leiden in deze design & build methodiek en daarnaast het proces scherp te bewaken, want er stond tijdsdruk op de projecten. Fooq had ervaring in vergelijkbare projecten”. In de complexen in Haren en Roden moest groot onderhoud, woningverbetering en energiebesparende maatregelen worden uitgevoerd.

 Bij een Design & Build traject worden opdrachtgevers gedwongen vooraf na te denken over rollen,  taken en verantwoordelijkheden. Over zijn ervaring daarmee is Doornbos helder: “Wij werden gedwongen na te denken over onze primaire taak als corporatie. Dat is goed, maar ook essentieel in een dergelijk traject. Als corporatie ga je een veranderingsproces door, doordat alle betrokkenen vooraf gedwongen worden over hun rolinvulling na te denken. Ik vind het mooi om te zien wat de verschillen en mogelijkheden per project zijn. Maar je moet Design & Build niet zien als een soort tovermiddel,” waarschuwt Doornbos. “Het is belangrijk om bij elk project, ook traditionele projecten, te beoordelen: wat wil ik, wat is mijn rol en wat kan een marktpartij voor mij betekenen? Het risico is dat opgedane ervaringen soms ten onrechte gebruikt worden voor volgende projecten terwijl ze daar lang niet altijd geschikt voor zijn.” 

Over de vraag of Doornbos Design & Build zou aanraden aan andere corporaties is hij duidelijk: “Ja, als je open staat voor veranderingen in de rolverdeling zou ik het zeker aanraden. Je moet daarbij buiten de bestaande kaders willen denken. Mijn ervaring is dat Fooq in dit soort trajecten, vanwege hun ervaring, de juiste vragen stelt.”

Deel dit artikel op:

Reacties

Het is niet mogelijk om te reageren.

Meer impressies van dit project

Extra informatie

Er is geen extra informatie beschikbaar.