Duurzaamheid krijgt prioriteit; wat valt op?

Door Gerben Pek

Elk land, elke provincie en elke gemeente heeft zijn duurzaamheidsdoelstellingen voor 2020 vastgesteld. De ene bestuurder trekt er hard aan, de ander wat minder. Maar eind vorig jaar kreeg ze allemaal een flinke duw in de rug. Oorzaak? De Klimaattop in Parijs. Voor wie het nog niet beseft: de komende maanden moet er zeker iets gebeuren!

Met Gutami Holding, waar ook Tautus onderdeel van is, werken wij inmiddels in meerdere landen en overal merk ik het. Het momentum is daar! Wereldwijd! Landen willen niet voor elkaar onder doen en zetten er flink de schouders onder. Elk op zijn eigen manier. Want ook hier geldt natuurlijk weer: ‘Wie betaalt, bepaalt!’

Chauvinistisch energiebeleid

In bepaalde landen leidt dat tot chauvinisme, ofwel patriottisme. In China en de Verenigde stellen banken bijvoorbeeld vaak als eis dat minimaal 25% of 50% van de gebruikte producten en/of diensten afkomstig moet zijn uit China, dan wel de Verenigde Staten zelf. Dit werkt natuurlijk enigszins beperkend. Maar omdat deze banken financieel zeer sterk zijn, kunnen partijen vaak niet anders dan eieren voor hun geld kiezen en besluiten te voldoen aan de gestelde eisen!

 Nederland minder patriottistisch

Dat geldt niet in Nederland. Als een buitenlands bedrijf zich bij Nederlandse banken meldt voor het financieren van een project in het buitenland, dan wordt zo’n project en bedrijf op de verwachte prestaties beoordeeld. Nederlandse banken stellen veelal geen voorwaarden aan de ‘Nederlandse inbreng’. Los dus van het geld.

Politiek neutraal

Het is een gegeven waar wij mee moet dealen. Daartegenover zien wij ook positieve punten in onze markt. Het mooie aan de zonnepanelensector is namelijk dat het relatief politiek neutraal is. Kijk alleen al in Nederland. Tegen elke vorm van energieopwekking bestaat wel een actiecomité. Niet tegen zonnepanelen! De één vindt ze mooi, de ander zeg: ‘lelijk’. Maar georganiseerd verzet tegen zonnepanelen komt (nog) niet voor.

 Schepje erbovenop

Ook in het buitenland merken we dat het niet uitmaakt of de bestuurder links of rechts, progressief of conservatief is, dan wel populistisch of juist niet: op zonnepanelen is niet zo veel tegen. Hierdoor zijn we in onze markt minder afhankelijk van verkiezingen. Een nieuwe bestuurder doet niet snel afbreuk aan het zonnepanelenbeleid van zijn/haar voorganger. Nee, de nieuwe bestuurder wil er eerder een schepje bovenop doen!

 Energiebron nr. 1!

Alle wetenschappelijk onderzoeken wijzen dan ook uit: zonne-energie is binnen afzienbare tijd energiebron nummer één. Logisch ook, aangezien fossiele brandstoffen uitgeput raken en de zon vrij voorspelbaar schijnt.

Wij zien de laatste tijd dan ook de ene na de andere doorbraak op dit gebied. Deze doorbraken hebben hun weg nog niet echt gevonden naar massaproductie. Dat merkt u ook in de praktijk. Bij de aanschaf van zonnepanelen lijkt vaak slechts één vraag er echt toe te doen: wilt u zwarte of blauwe panelen? Maar ook dat gaat veranderen!

Gerben Pek is mede-eigenaar van Gutami Holding

 

Gerelateerde artikelen:
Zig Solar combineert met intelligente gevel schoonheid en zonne-energie in een
Zonnepanelen voor iedereen?
Hoe berekent u zonnepanelen door aan huurders?
STEP Vraag altijd energielabel A aan

 

Deel dit artikel op:

Reacties