Fase maatwerk breekt aan bij STEP-project

De verduurzaming van de circa 800 Accolade-woningen is in volle gang. De eerste 600 huizen zijn al klaar. De overige 125-150 woningen vragen maatwerk op kleine schaal, verwacht projectleider Pieter Slinkman. “Wij zullen ook nog wel eens worden verrast.”

Het startschot voor dit project, waarvan Fooq hoofdaannemer is, werd in september 2016 gegeven. Fooq regelt alles rond de STEP-subsidies en zorgt zij met haar leveranciers dat de benodigde labelstappen worden gemaakt. “Wij hebben eerst de relatief ‘makkelijke’ woningen aangepakt”, vertelt Pieter. “Dat waren de complexen en wijken waar wij min of meer veel van hetzelfde konden doen. Ideaal om flinke slagen te maken.”

Thermische schil

De huizen die nu nog op het programma staan, onderscheiden zich veel meer van elkaar, weet Pieter. Het zijn kleine complexen, relatief gering in aantal en waren wel geschikt voor aanpassingen door de huurders zelf. “Dan denk je nu bijvoorbeeld dat de douche op de verdieping is, maar die blijkt dan in de berging te zitten”, geeft Pieter als voorbeeld. “Maar wij hebben wel met de eisen van STEP te maken. Om bepaalde labelstappen te maken, wordt naar de hele thermische schil gekeken. Daaronder vallen diverse vertrekken, waaronder ook de ruimte waarin de douche zich bevindt. Dus in dit voorbeeld, moet je dan ook de berging ineens gaan isoleren.”

Tijdig bewoners informeren

Natuurlijk wordt van tevoren al een inschatting gemaakt, op basis van de tekeningen en de informatie die bij de woningcorporatie bekend is. Veel woningen lenen zich volgens Pieter ook prima voor dergelijke aanpassingen. “Rijtjeswoningen bijvoorbeeld laten zich goed voorspellen bij de planvorming. Maar met name bij wat oudere woningen in de dorpen, zie ik wel vaker dat de huurder het huis heeft aangepast naar eigen inzichten. En de eerste reactie is dan al gauw: ‘Je komt niet aan mijn woning!’ Tijdig de bewoners informeren is daarom ook een pré en alleen dan kan een projectmatige aanpak een succes worden.”

Warme opnames

Het is ook zeker niet nieuw, benadrukt Pieter. Het zet de uitvoerenden alleen voor extra uitdagingen. “Je ontdekt dergelijk maatwerk vaak pas bij de warme opnames, simpelweg omdat de huurder het vaak niet heeft gemeld bij de corporatie. En dát maakt het lastig. Aan de andere kant is het ook heel mooi te zien dat deze mensen dus hun woning behandelen alsof het van hunzelf is. Er wordt ook echt mooi werk geleverd.”

Snel en adequaat inspelen op de situaties die zich plotseling aandienen, hoort tegelijkertijd ook bij dergelijke projecten, vindt Pieter. De dakisolatie van een groep huizen in Joure, vroeg bijvoorbeeld ook om enige improvisatie. “We hadden verwacht van binnenuit deze daken te kunnen isoleren, maar in de praktijk was het onmogelijk om er goed bij te komen. Uiteindelijk is toen besloten er compleet nieuwe daken op te zetten.” (foto)

Niettemin draait het project nog volgens planning. Voor de komende bouwvak wil Fooq alle woningen hebben afgerond. Daarmee voldoet Accolade dan aan alle eisen voor de STEP- subsidies.

 

Gerelateerde artikelen

Fooq neemt volle verantwoordelijkheid 800 Accolade huizen
Accolade haalt meer uit STEP met zonnepanelen op 500 woningen
Vraag STEP dit jaar aan!
Fooq versnelt EPA-proces voor binnenhalen STEP
Passief bouwen verdient beter!

 

 

Deel dit artikel op:

Reacties