Fooq begeleidt ontwikkeling De Tuunen op Texel

Groen wonen, energiezuinig leven en nadrukkelijk sámen delen. Met die insteek ontwikkelen de gemeente Texel en woningcorporatie Woontij Buurtskap de Tuunen op Texel. Fooq was vanaf het begin betrokken bij het conceptontwerp en begeleidt nu de ontwikkeling én de bouw (of eerder de plaatsing) van de 100 sociale huurwoningen in deze nieuwe wijk.

In totaal telt Buurtskap de Tuunen in Den Burg straks 140 woningen. Een groot deel daarvan is flexibel  en verplaatsbaar, waardoor de Woontij in de toekomst eenvoudig kan schakelen naar gelang de vraag van bewoners verandert.

Micro woningen

“Naast de sociale huurwoningen komen er  koopwoningen, woningen voor de vrije huursector en zijn er kavels gereserveerd voor gemeenschappelijk bouw”, vertelt Oscar Haffmans die vanuit Fooq het traject begeleidt. “Ook is er ruimte gemaakt voor zes micro woningen, ook wel tiny houses genoemd. Dit zijn kleine modulaire woningen met een minimale ecologische voetprint. Voor de ontwikkeling van de 100 huurwoningen borduren wij voort op de bevindingen die wij met Woontij hebben opgedaan tijdens de Innovatie Challenge, waarmee wij toen al hoge ogen wisten te gooien.”

Samen delen

Een ander opvallend aspect aan de nieuwe woonkernen op Texel is de samen-leven-visie. In Buurtskap de Tuunen staat het samen leven nadrukkelijk centraal. Dat betekent dat de bewoners de buitenruimtes en voorzieningen als parkeerplaatsen, schuren en tuinen onderling bijvoorbeeld samen delen. Samen verzorgen zij ook het groen.

Veranderende woonbehoefte

Woontij en de gemeente willen met De Tuunen niet alleen de woningvoorraad weer op peil brengen, maar ook meteen inspelen op veranderende woonbehoeftes in de toekomst. “Het nieuwe aanbod brengt bovendien de doorstroming van de woningmarkt weer op gang”, verwacht Jan van Andel, directeur van Woontij. “Hierdoor komen elders op Texel bestaande woningen vrij. Zo zal de wachttijd op een sociale huurwoning dalen.” Ook wethouder Eric Hercules is enthousiast. Hij gaat er vanuit dat het concept in andere dorpen op Texel navolging zal krijgen.

Selectie bouwer

Ondertussen hebben potentiële bouwers tot 14 december hun voorstel kunnen indienen voor verschillende woningtypen voor de 100 sociale huurwoningen. Fooq begeleidt de uiteindelijke selectie hiervan. Medio 2018 hopen de betrokken partijen te kunnen beginnen met de plaatsing dan wel bouw van de woningen, waarna de eerste bewoners in De Tuunen kunnen gaan wonen.

 

Gerelateerde artikelen

Team Woontij wint Corporatie Award 2017 met Fooq
Micro-Living eist meer en meer haar plek op
NOM-Ready primeur voor Woontij

 

 

Deel dit artikel op:

Reacties