Fooq neemt volle verantwoordelijkheid verduurzaming 800 Accolade huizen

Accolade geeft de verduurzaming van circa 800 woningen geheel uit handen aan Fooq. Per woning is een budget afgesproken. Fooq neemt voor dat bedrag de volledige verantwoordelijkheid voor het verduurzamen. Zij regelt de STEP-aanvragen én staat garant voor de verduurzaming.  

“Dat levert de woningcorporatie natuurlijk diverse voordelen op”, stelt Jurrit Visser van Fooq. “Zij weten op voorhand hoeveel geld zij aan dit hele project kwijt zijn en hebben maar met één contactpersoon te maken. Dat biedt duidelijkheid en vergt bovendien weinig mankracht.”

Optimaal STEP

De overeenkomst past daarmee volgens Jurrit in de huidige tijdgeest, waarin woningcorporatie het veelal met minder mensen en financiële middelen moeten doen. “Tegelijkertijd stelt de overheid wel geld beschikbaar voor verduurzaming, zoals met STEP”, vervolgt Jurrit. “De STEP-regeling is recentelijk zelfs nog aangepast, waardoor er nog meer subsidiemogelijkheden zijn. Echt interessant voor woningcorporaties!
“Maar door de huidige ontwikkelingen, maken de woningcorporaties daar lang niet allemaal optimaal gebruik van. Aangezien wij regelmatig verduurzamingstrajecten hebben en zodoende de ervaring en kennis in huis hebben, willen wij die zorg van woningcorporaties overnemen. Wij nemen alles op ons.”

Fooq als hoofdaannemer

Daarmee neemt Fooq nu een andere positie in de marktketen in. Waar ze normaal met name in de advisering, projectbegeleiding en -management zit (gebaseerd op een inspanningsovereenkomst), kiest zij nu nadrukkelijk voor de rol van ‘hoofdaannemer’. “Wij sluiten met andere woorden een prestatieovereenkomst”, verduidelijkt Jurrit . “Vergelijk het met de Design & Build-projecten (D&B) die wij regelmatig begeleiden. Nu zijn wij degene die het project aannemen op prestaties. Daarbij garanderen wij Accolade dat zij met hun budget straks honderden woningen hebben opgewaardeerd tot minimaal Energie Index 1,4 (voorheen label B – red.).

Innovatieve oplossingen

Fooq beseft dat het een hele uitdaging wordt. Een deel van de woningen – verspreid over het hele werkgebied van Accolade – is relatief ‘eenvoudig’ op te waarderen, maar voor zeker zo’n 200 woningen moeten nog andere of innovatievere oplossingen worden bedacht. “Dat onderzoek loopt nu nog. Wij gaan ook zeker niet steeds hetzelfde doen. Dat kan niet eens gezien de woningtypes, maar tegelijkertijd willen wij kritisch kijken wat mogelijk is. Welke innovatieve oplossingen zijn er?”

“Dit project gaat dus ook veel verder dan advieswerk. We zijn echt in lead. Het risico ligt bij ons. Gezien de kennis en ervaring die wij en onze co-makers bij Van Wijnen hebben, zijn wij ook overtuigd dat het kan. Dat kunnen wij nu laten zien. Dit keer voor Accolade, maar in wezen kan het natuurlijk voor elke andere corporatie. De werkwijze is eenvoudig te kopiëren.”

Eind september gaat het project definitief van start. Eind dit jaar zijn mogelijk al 150 woningen opgeleverd.

Jurrit Visser is senior projectmanager bij Fooq.

 

Gerelateerde artikelen
Fooq zet in op STEP en ISDE
“STEP – vraag altijd energielabel A aan”
Bijna niemand voldoet aan aangescherpte STEP-regeling

 

Deel dit artikel op:

Reacties