Fooq start projectbureau huurwoningen in bevingsgebied voor Centrum Veilig Wonen

In opdracht van het Centrum Veilig Wonen zet Fooq een projectbureau op voor woningen van corporaties in het aardbevingsgebied in Groningen. In 2015/2016 moeten hier 1650 huurwoningen bouwkundig worden versterkt en verduurzaamd. Het nieuwe projectbureau begeleidt dit proces.

“Het is een mooie opdracht”, reageert Stefan Pieters, algemeen directeur van Fooq. “Er wordt sterk gelet op tempo maken, maar ook op een zorgvuldig proces en dat brengt een heel eigen dynamiek met zich mee.”

Versterken vastgoed

Concreet betekent het dat het nieuwe projectbureau onderdeel wordt van het Centrum Veilig Wonen in Appingedam. Dit centrum is in januari van start gegaan en handelt nieuwe schadegevallen in het aardbevingsgebied af. Ook zet het centrum zich in voor het versterken van het vastgoed in deze regio. Vanuit de overheid heeft zij de taak gekregen 3000 woningen bouwkundig te versterken, waaronder de corporatiewoningen.

Processen stroomlijnen

“Wij hebben niet de illusie dat alle corporaties hetzelfde willen”, weet Pieters, die gedurende dit project met circa negen corporaties in gesprek is. “Als zij huizen gaan verstevigen, willen zij natuurlijk vaak ook verduurzamen. Onze taak is al deze processen zodanig te stroomlijnen, dat wij voor de bouwvak 2016 daadwerkelijk deze aantallen opleveren. Een prachtige maar pittige uitdaging!”

Kritieke pad bewaken

De ervaring en kennis die het projectbureau opdoet, kan zij weer gebruiken in het vervolgtraject. Want ook voor de komende jaren zet de politiek hoog in: 3000 huurwoningen bouwkundig verstevigen en verduurzamen! “Steeds weer komt het erop neer, dat wij meedenken op het technische vlak, partijen bij elkaar brengen die het kunnen doen én het kritieke pad nadrukkelijk bewaken”, verduidelijkt Pieters. “Wij weten nu al van moment tot moment wat er wanneer gebeurd moet zijn, om deze klus op tijd te klaren. Als de planning iets achterop dreigt te raken, springen wij daar onmiddellijk op in.”

Deadline halen

Behalve met corporaties en uitvoerende partijen zit het projectbureau ook aan tafel met de NAM die, de bouwkundige verbeteringen om woningen veiliger te maken, financiert. “Wij weten dat dit onderwerp heel gevoelig ligt bij veel partijen”, zegt Pieters. “Daar houden wij rekening mee, maar wij weten ook dat wij een deadline moeten halen!”

Stefan Pieters is Directeur van Fooq

Deel dit artikel op:

Reacties