Referenties Geveke onderscheidt zich met lage woonlasten voor De Volmacht

Woningstichting De Volmacht bouwt 13 woningen in Gasselternijveen. In haar Design & Build-uitvraag (D&B) had ze wel een hele specifieke vraagstelling: houd de woonlasten zo laag mogelijk! Geveke Bouw & Ontwikkeling BV uit Eelde slaagde er het beste in en sleepte de opdracht binnen.

In de beoordeling van De Volmacht werden de woonlasten nadrukkelijk gezien als een optelsom van de huursom en energielasten. Geïnteresseerde partijen moesten enerzijds input geven over de investeringkosten die een zekere huurprijs opleveren en anderzijds de energiekosten op basis van een EPC-berekening (EnergiePrestatieCoëfficiënt). Zo wilde De Volmacht met Fooq een ideale balans vinden tussen investeren in duurzame maatregelen en het effect daarvan op de woonlasten. Aan de marktpartijen om dit aan te tonen. In hoeverre leverden hun keuzes voor bepaalde energetische maatregelen een positieve bijdragen aan de woonlastenverlaging?

Martijn Gils, teamleider woningbouw bij Geveke, is ervan overtuigd dat De Volmacht met deze D&B-uitvraag maximaal heeft geprofiteerd van de kennis, creativiteit en kunde bij de aannemers. “Wij hebben vaker met D&B gewerkt en ik ben er een echte voorstander van. Mits de uitvraag goed is en de spelregels duidelijk zijn! Bij deze uitvraag van De Volmacht en Fooq was dat het geval en dan kunnen wij doen waar we goed in zijn.”

Energetische maatregelen

“En in deze uitvraag kwam echt alles samen, ook de energetische maatregelen! Positie van de woning, isolatie en luchtdichtheid, we hebben met alles rekening gehouden.” Huizen die zich daarvoor lenen, krijgen zonnepanelen in het plan van Geveke. Wat dat met het verbruik doet, is te zien in het energieplan. Per woning staat hierin wat het gebouwgebonden energieverbruik is en hoeveel ongeveer het consumptieve deel zal zijn, oftewel het gemiddeld verbruik van gas, water en elektra.

“Dit is een juiste benadering”, vindt Gils. “De kosten voor fossiele brandstoffen stijgen, waardoor energiekosten nadrukkelijker meewegen in de totale woonlasten. En het gaat om dat totaalplaatje. We merken ook dat dit bij steeds meer corporaties leeft.”

BRW-concept

Maar het waren toch vooral de totale bouwkosten, waarmee Geveke de concurrentie achter zich wist te laten. “Met D&B kunnen wij ook optimaal ons Betaalbaar Ruim Wonen-concept (BRW) inzetten. Dan hebben wij het niet over cataloguswoningen, maar binnen dit concept hebben wij de bouwkundige aspecten van een woning wel gestandaardiseerd.”

Gils doelt dan op de detaillering, aansluiting, kwaliteit en de energetische maatregelen van een woning. Bij elke bouw zijn die hetzelfde. “En daar trekken wij dan telkens een maatwerkjasje omheen. Dat doen wij in eigen beheer, met onze eigen architecten en constructeurs. Onze mensen werken samen met onze vaste partners. Onderling weten wij we aan elkaar hebben. We zijn op elkaar ingespeeld en kunnen zo een scherpe prijs bieden.

“Met D&B profiteert een opdrachtgever daar maximaal van. Ik verwacht ook dat dat de toekomst is. Het is een stukje ketenintegratie, dat zelfs kan worden doorgetrokken naar het onderhoud. De kwaliteit is zo gewaarborgd en tijdens de bouw kom je praktisch geen rariteiten tegen.”

 

Gerelateerde artikelen
De Volmacht kiest voor procesbegeleiding Fooq

Deel dit artikel op:

Reacties

Meer impressies van dit project

Extra informatie