Hoe vertel je een huurder over sloop?

Hoe komt je boodschap binnen bij een (senior) huurder wiens woning je wilt slopen? Hoe krijg je hem mee in het proces? Woningbouwvereniging Anna Paulowna schakelde voor de communicatie rondom de sloop (van 29 woningen) en nieuwbouw (van 21 woningen) Fooq in. Bewoonster Annie Jeninga-Heikens (80) kijkt er met een positief gevoel op terug. “We hebben echt kunnen meepraten.”

De verhuizing naar het oude woonadres is nu aanstaande. “Wij hebben er zo’n in, mijn man en ik”, vertelt Jeninga. “Meteen al, toen wij de eerste brief hierover kregen. Natuurlijk besef je je ook dat je dan tijdelijk ergens anders moet wonen en dus twee keer moet verhuizen, maar dat is dan maar zo. Gelukkig kon de woningbouwvereniging iets dicht in de buurt voor ons regelen.”

Klankbordgroep

Toen buurtbewoners tijdens de informatieavond werden uitgenodigd in de klankbordgroep te gaan zitten, aarzelde Jeninga ook geen moment. “Dan kun je toch meepraten. Wij wilden bijvoorbeeld graag dat de trap een iets andere plek kreeg, zodat wij meer bergruimte zouden hebben. Dat was alleen niet mogelijk. Dan kwam de trap boven niet handig uit. Door vast te houden aan de bestaande plannen hebben wij nu boven nog altijd twee ruime slaapkamers. Als dat dan wordt uitgelegd, begrijp je het ook.”

Meepraten en -luisteren

“Binnen de klankbordgroep kregen we alles ook goed uitgelegd. Wij mochten zelfs onze voorkeur geven qua type huizen. Eerst kregen wij diverse types te zien en vervolgens kon elk van ons twee favorieten kiezen. Daarbij wezen wij ook op de ramen. Die zouden tot aan de grond gaan. Dat zagen wij niet zitten in verband met vuil dat opspat. Bij sommigen bekroop zelfs het gevoel dat ze in een etalage kwamen te zitten. Dat heeft de woningbouwvereniging toen aangepast. Die klankbordgroep was dus echt de moeite waard. Er werd wel degelijk naar ons geluisterd.”

Of de woning in de praktijk ook daadwerkelijk gaat bevallen, moet Jeninga nog afwachten. Twijfels heeft ze er overigens niet over. “Wij krijgen een compleet nieuw huis mét slaapkamer én badkamer beneden. En nog altijd woont straks dezelfde buurvrouw naast ons. En tegenover ons! Fijn toch.”

 

Gerelateerde artikelen

Verduurzamingsprojecten? Zo haal je huurderstoestemming binnen
Anna Paulowna rondt met Fooq nieuw- en verbouw Breezand af
Wat leerde Anna Paulowna van haar eerste keer UAV-gc
Woningbouwvereniging Anna Paulowna versnelt plaatsing zonnepanelen met digitaal aanbod
Van Alckmaer schakelt Fooq in voor sloop

 

Deel dit artikel op:

Reacties