Wat is de meerwaarde van drones in de bouw?

Met Bouw7 en Bouwgroep Dijkstra Draisma werkt Aeroscan momenteel de mogelijkheden uit van drones in de bouw. Ook voor woningcorporaties zien zij volop voordelen, als drones meet- en inspectiegegevens automatisch kunnen binnenhalen. “Drones worden een onmisbare tool voor elk bouwbedrijf”, stelt Mark Nicolai, oprichter van Aeroscan.

“Het vliegen is een tool. De informatie die je zo kunt binnenhalen, is het doel”, is Nicolai meteen helder. “Dan praat je echt over massa datacollectie. Maar wat kun je er dan mee? Dat is waar wij met Bouw7 en Bouwgroep Dijkstra Draisma mee bezig zijn: de verwerking van die gegevens.”

Fotogrammetrie
De mogelijkheden met drones in de bouw legio zijn. Met behulp van bijvoorbeeld fotogrammetrie kan Aeroscan gebouwen tot op de centimeter precies 3D in beeld brengen. “Dit kan op verschillende momenten in het bouwproces van meerwaarde zijn”, verwacht Nicolai. “Je kunt bijvoorbeeld veel makkelijker communiceren als je een locatie altijd digitaal naar je toe kunt halen.”

BIM
Aeroscan is al in gesprek met corporaties om te kijken op welke manier deze informatie waardevolle input kan leveren in het proces van as built naar Building Information Modeling (BIM). “Daarbij wil je zoveel mogelijk informatie borgen in één digitaal systeem: materialen, isolatiewaarden, een 3D-model van de ruimte, et cetera”, schetst Nicolai. “De foto’s die je met drones kunt maken, kunnen daarin echt van meerwaarde zijn. Uitgerust met de juiste sensoren kun je zelfs isolatielekken en vochtplekken in kaart krijgen.”

Automatische actielijsten
Een dergelijke meting is niet alleen handig bij onderhouds- en renovatieprojecten, stelt Nicolai. Ook bij schade na bijvoorbeeld noodweer of een aardbeving. Een drone schiet nieuwe foto’s, die op het oude 3D-model worden gelegd, waarna de onderlinge verschillen de schade exact weergeven.

Daarop voortbordurend is van alles te bedenken, weet Nicolai. Hij denkt aan software die het mogelijk maakt ín het digitale 3D-model aantekeningen te maken. Wellicht automatisch gekoppeld aan actielijsten. “Zo heb je altijd een visuele referentie bij aandachtspunten voor onderhoud. Handig als je erover moet communiceren met medewerkers en/of bewoners.”

Voordelen drones
De voordelen zijn volgens de drone-deskundige dan ook eenvoudig te bedenken. Huizen nameten voor bijvoorbeeld een isolatieklus, kost nu nog veel manuren. Zeker wanner huizen in eenzelfde straat onderling nog behoorlijk verschillen. Vaak het geval. Het komt dan ook niet zelden voor dat er fouten insluipen. Drones kunnen dit proces sneller, goedkoper en efficiënter gaan maken in de toekomst.

Privacy en regelgeving
Het nadeel is nu vooral nog de regelgeving, vindt Nicolai. “Het is voor de wetgever lastig om de technologische ontwikkelingen op dat gebied bij te benen. Dat maakt het weer ingewikkeld, alles op te starten.”

Daarnaast erkent Nicolai dat bewoners vaak wel even een drempel over moeten. Want hoe zit het met hun privacy? “Maar kijk naar Google Street View, Google Earth Maps, satellieten: huizen worden al vanuit de lucht vastgelegd. Vaak zonder dat we er direct voordeel van hebben. Als jij belooft dat bewoners níet herkenbaar in beeld komen én dat het kostenbesparend is, zijn ze echt wel over te halen.

“Er zijn dan ook al woningcorporaties die pilots met ons willen opzetten. Heel belangrijk voor ons. Want de vraag voor ons is: waar zien corporaties zelf de meerwaarde van deze technologie?”

 

Gerelateerde artikelen:

3D-printing; sciencefiction of werkelijkheid
Van Wijnen is overtuigd: Legolisering heeft de toekomst
Renovatie? Nieuwbouw? Beperk nu het onderhoud!

 

 

Deel dit artikel op:

Reacties