Jan Emmo Hut verruilt CVW voor Kooi Appingedam

Met de overname van bouwbedrijf Kooi in Appingedam heeft Jan Emmo Hut een nieuwe uitdaging gevonden. In september maakte hij bekend zijn functie als directeur Bouwkundig Versterken het Centrum Veilig Wonen (CVW) dit voorjaar neer te leggen. Reden? “De pioniersfase van het CVW is voorbij. Ondertussen werd de trek naar de aannemerij weer sterker.”

Van Wijnen

Hut houdt vooral van complexe situaties. Hij was ook meteen te vinden voor een stukje pionierswerk, toen hij in 2014 als directeur Van Wijnen Groningen werd gevraagd mee te doen in een tender wat later het CVW werd. Het consortium waarvan Van Wijnen deel uitmaakte, werd gekozen en Hut begon als strategisch adviseur. “Toen dat ging wringen met mijn directeurschap bij Van Wijnen, heb ik voor het CVW gekozen”, blikt hij terug.

Dat kwam vooral door de complexiteit van het vraagstuk dat er lag. Als directeur Bouwkundig Versterken werd Hut namelijk onder meer verantwoordelijk voor de opbouw en opzet van het inspectie- en engineeringsvraagstuk. “Het grootste engineeringsprogramma in Europa”, weet hij. “Het was een geweldige tijd. Een echte pioniersfase. De situatie vroeg om adequate oplossingen, maar protocollen waren er niet. Een fase dus van aanpakken, handelen, met oplossingen komen.”

Pioniersfase voorbij

Nu vier jaar later telt het CVW zo’n 340 medewerkers. De regie is in handen gekomen van de Nationale Coördinator Groningen (NCG) onder leiding van Hans Alders. “Er is meer structuur. Er zijn kaders vastgesteld en in het verlengde daarvan protocollen opgesteld. Het CVW is nu een uitvoeringsinstantie”, vertelt Hut. “Dat maakt ook dat mensen die houden van het pionieren, plaatsmaken voor hen die graag volgens vooropgestelde regels en protocollen werken.”

Dat is een goede ontwikkeling, vindt Hut. “Er is inmiddels meer zicht op wat er qua versterken moet gebeuren en er kunnen grote stappen worden gezet. Maar daar ligt mijn uitdaging dus niet. Met mijn ervaringen in het uitvoerende werk bij aannemers, werd voor mij de trek richting de aannemerij ook weer sterker. Vandaar dat ik in september mijn vertrek heb aangekondigd.”

Bouwteam

Ondertussen heeft Hut zelf ook een nieuwe uitdaging gevonden. Met ingang van 3 april neemt hij bouwbedrijf Kooi in Appingedam over van de 66-jarige Jaap Kooi. Het bouwbedrijf is ook actief in het aardbevingsgebied. “Maar met Kooi wil ik daar niet alleen afhankelijk van zijn. Ik wil ook ander werk naar ons toe te trekken. Vooral werken die veel vragen van de input en kennis van de aannemerij; op het technische én logistieke vlak. Ook in tijd mag het best veeleisend zijn. Complex dus weer. Want dáár ligt mijn hart.

“Daarbij ben ik vanuit mijn Van Wijnen-tijd ook groot voorstander van het werken in bouwteams. Dat wij als Kooi dus in gesprek zijn met de opdrachtgever, maar behalve prijs ook kennis, kunde en know-how inbrengen, mede door de juiste co-makers om ons heen te verzamelen.

“Zo werkte ik binnen het CVW bijvoorbeeld ook met Fooq, die daar het versterken en verduurzamen van huurwoningen begeleidt. Fooq heeft de nodige kennis en ervaring met woningcorporaties. Daar liggen zelfs haar roots. Zij kan zo in moeilijke situaties van grote toegevoegde waarde zijn door met gerichte oplossingen te komen, waardoor er weer snel een werkbare situatie wordt gecreëerd. Daarnaast kenmerkt Fooq zich door een mentaliteit van aanpakken en dingen gedaan krijgen.”

 

Gerelateerde artikelen

Ontwikkeling bevingsdossier stemt positief
Na de lessen uit pilotfase nu verder met versterken woningen in bevingsgebied
Van Wijnen zet nieuw platform NOM-woningen in bij herstructurering

 

 

Deel dit artikel op:

Reacties