Referenties Kennis- en kijkmiddag Compagnonsstraat trekt vele geïnteresseerde bezoekers

Hoe is de aanbesteding gedaan? Werkt het? En hoe weet Accolade dat de kwaliteit wel goed zit, als ze geen eigen opzichter op de bouw hebben? De ruim veertig bezoekers van de kennis- en kijkmiddag op 23 april aan de Compagnonsstraat in Heerenveen wilden het allemaal weten en zien. Want hoe gaat dat nu eigenlijk in zijn werk: 34 historische woningen, bestempeld als gemeentelijk monument, ‘opkrikken’ naar nieuwbouwkwaliteit?

De kennis- en kijkmiddag was een initiatief van woningcorporatie Accolade, Bouwgroep Dijkstra Draisma en Fooq. Aanleiding was de vele vragen die zij over het project kregen. Waarom dan niet anderen een kijkje ‘in de keuken’ gunnen en vervolgens er samen over doorpraten? De aanwezigen grepen graag hun kans!

Hoe hebben jullie de Design & Build-aanbesteding vormgegeven bij deze renovatie?

Rob Schrier (Fooq): “Eerst hebben wij zes bouwondernemingen geselecteerd op referentieprojecten. Zij hebben ons hun plan van aanpak gepresenteerd. Drie bouwondernemingen bleven toen over. Van hen wisten wij dat ze het konden én gedreven waren iets moois te gaan doen met de uitvraag. Met elk van hen hebben wij (en de gemeente Heerenveen!) gesprekken gevoerd gedurende de aanbesteding, een zogenoemde concurrentiegerichte dialoog. Daarbij werden hun indicatieve aanbiedingen getoetst.”

Waarop werd beoordeeld?

Rob Schrier: “Met dit renovatieproject wilden wij het waardevolle historische straatbeeld behouden én een energiezuinige en comfortabele woning neerzetten die voldoet aan nieuwbouwkwaliteit. Op basis van die uitgangspunten hebben wij diverse criteria opgesteld ten aanzien van functionaliteit, behoud van historische elementen, bouwfysica en technische elementen. En de kosten? Die werden niet beoordeeld, maar het mocht niet boven de € 95.000,- per woning uitkomen.”

Maar hoe toetsen jullie dit nu tijdens de bouw? Er is geen opzichter namens de opdrachtgever!

Pieter Slinkman (Fooq): “Er zijn toetsingsmomenten ingepland. Door ons én door de aannemer. Bijvoorbeeld na de sloop of na het dichten van de wanden. Dan maken wij ter plekke een keuringsrapport op. Ook de opdrachtnemer moet aantonen dat het voldoet aan de minimale eisen van de uitvraag en aanbieding.”

Zouden jullie het zo weer over doen met de kennis en ervaring die jullie nu hebben?

Oscar Haffmans (Fooq): “De investering is best groot om de woningen zo te renoveren. Straks kunnen zij weer vijftig jaar worden geëxploiteerd. Maar kijk je naar de plattegronden van de woningen, dan zijn die wat aan de kleine kant.

Je had dus ook voor nieuwbouw in dezelfde stijl kunnen kiezen. Maar deze woningen zijn geweldig. Ze ademen nog steeds de historische sfeer uit. Dat krijg je nooit met nieuwbouw. En tegen het feit dat Abe Lenstra hier heeft gewoond, kan toch ook geen nieuwbouw tegenop? Accolade mag trots zijn op zo’n prachtig project!”

De kleur van de kozijnen en deuren is best bijzonder. Hoe zijn jullie tot die keuze gekomen?

Pieter Slinkman: “Het is vrijwel dezelfde kleur die vroeger werd gebruikt. Maar inderdaad, het lokt altijd een reactie uit. De een vindt het mooi, de ander niet. Of je hoort: ‘Het is wel even wennen.’ Dat was het ook voor de architect, Jelle de Jong uit Lemmer. En toen de kozijnen bij Dijkstra Draisma binnenkwamen, lieten zij de kleur toch nog weer even checken. Maar wie nu het complete plaatje ziet, moet bekennen dat er een mooie match is gevonden!”

Gerelateerde artikelen:
Accolade haalt extra kwaliteit uit renovatie met Design & Build
Goed opdrachtgeverschap in aanbesteden D&B
Salland Wonen leert aanbesteden met D&B
Optimale voorbereiding bij aanbesteding D&B
Waarom kiezen we voor Design & Build?

 

 

Deel dit artikel op:

Reacties

Meer impressies van dit project

Extra informatie