Referenties Klant leidend bij ontwikkeling woningen

Cliënten van Fokus hebben deze zomer 16 appartementen betrokken in het wooncomplex Eiland Nieuwburen in Heerenveen. Willard van Vugt, adviseur collectieve voorzieningen van Fokus, vertelt wat voor de cliënten essentieel is als het gaat om wonen. En wat dat betekent bij de ontwikkeling van een project.

Het draait om de klant

“Bij Fokus is de wens van de cliënt altijd het uitgangspunt,” vertelt Van Vugt. “De woningen worden zo aangepast en van specifieke techniek voorzien dat de cliënten, ondanks een fysieke beperking, zelfstandig kunnen wonen. Dat geeft vrijheid en regie over het eigen leven. De cliënten bepalen hoe, wanneer, welke assistentie nodig is. De cliënt is daarvoor zelf verantwoordelijk. Er wordt niets door ons bepaald”. Fokus leidt zelf haar medewerkers op. “Voor medewerkers vanuit de zorg betekent dit vooral veel afleren. Pas iets doen als de cliënt erom vraagt”, zegt Van Vugt stellig.

Fokus

Fokus is 40 jaar geleden opgericht vanuit de vraag van mensen met een ernstige fysieke beperking. Van Vugt: “Zij wilden net zo als iedereen middenin de maatschappij wonen. De vraag ontstond mede als reactie op de destijds bekende TV-actie ‘Open Het Dorp’ van Mies Bouwman”. Inmiddels zijn er bijna 100 Fokusprojecten verspreid over heel Nederland.

Ontwikkeling project

“Gedurende het ontwikkel- en bouwproces is het van belang dat er veel aandacht en begrip is voor onze specifieke vragen en die van onze cliënten”, vervolgt Van Vugt. “Ik werk vaak samen met externe bureaus die voor de corporaties de ontwikkeling en bouwbegeleiding verzorgen. Ik heb bij Fooq écht een enorme betrokkenheid ervaren. Je komt vaak anders tegen.” Ook vanuit Accolade en de gemeente heeft Van Vugt een coöperatieve houding ondervonden. “Het is al met al een prachtig gebouw geworden dat goed is afgestemd op alle wensen, besluit Van Vugt”.


Gerelateerde artikelen:
Lang gekoesterde woonwens een feit
Wooncomplex eiland Nieuwburen

 

Deel dit artikel op:

Reacties

Meer impressies van dit project

Extra informatie