Referenties Kleinschalig zorgcomplex Woontij past bij De Waerden

De Waerden zet in op kleinschaligheid. De oplevering van zestien zorgappartementen (eigendom van de lokale corporatie Woontij) in het Texelse Den Burg past helemaal in die visie. “Het is zelfs ons op één na grootste complex”, vertelt projectleider Zorg Jet Vos. “Het voordeel van kleinschaligheid is dat wij de zorg beter kunnen inbedden in de maatschappij.”

Begin oktober trokken de cliënten in hun nieuwe woning. Ieder een eigen! Een willekeurige passant heeft op het eerste oog niet eens door dat het om zorgwoningen gaat. “Dat wilden wij ook”, zegt Vos. “De woningen hebben ook geen overkoepelende naam gekregen. Er wonen gewoon zeventien burgers van Texel. Zij hebben wel ondersteuning nodig en daarom is het handig dat ze dichtbij elkaar wonen.”

De ene helft van de appartementen is bedoeld voor reguliere ondersteuning,de andere voor intensieve. Aangezien De Waerden al vanaf de eerste plannen mocht meedenken, voldoen de woningen aan alle randvoorwaarden. Alles is gelijkvloers bijvoorbeeld en de zorgtechnologie is overal terug te vinden: alarmbel, elektrische deurcontacten, elektrische sleutel en waar nodig zelfs camera’s voor toezicht.

 Betrokken bij het proces

“Aan het begin van het proces hebben Woontij en de gemeente ons gevraagd wat er in de woningen móet zitten”, vertelt Vos. “Gezamenlijk hebben wij een Programma van Eisen opgesteld. Ook later bleven wij continu bij het proces betrokken. Met name daar waar de ondersteuning een rol speelde. “Kiezen wij bijvoorbeeld voor schuifdeuren of gewone deuren? Op welke hoogte moeten de brievenbusplateaus? Wat zijn geschikte afmetingen voor de badkamer? Hoe groot moet de berging zijn, als wij elke cliënt de mogelijkheid willen geven daar een wasmachine en droger te plaatsen? En hoe wordt de gezamenlijke berging? Hier moeten immers alle boosters en elektrische fietsen kunnen staan. Aan de oplader!”

Woontij

Voor Woontij was het van belang dat de woningen ook geschikt zijn als reguliere woning, zodat ze altijd verhuurbaar  zijn. Vanuit die optiek heeft Fooq ook het zorgsteunpunt van De Waerden zodanig laten vormgegeven dat het relatief eenvoudig is om te bouwen tot twee woningen. Zo is er een flexibel en toekomstbestendig complex gerealiseerd.

Compleet eigen huis

Het eindresultaat mag er in elk geval zijn. Dat vinden ook de bewoners. Voor een aantal is het voor het eerst dat zij een compleet eigen huis hebben. “Deze opzet past ook uitermate goed op Texel”, vertelt Vos. “Iedereen kent elkaar en ze vinden ook dat ze de zorg voor deze mensen samen moeten oplossen. De cliënten gaan ook gewoon naar de reguliere huisarts en tandarts et cetera. Zelfs de meubels hebben ze zelf gekocht. Inclusief korting!”

Texel Zorg

Als inwoners van Texel ondersteuning nodig hebben, wordt hierover gesproken binnen Texel Zorg, een samenwerkingsverband tussen alle zorgverleners op het eiland. “Die lijnen zijn heel kort”, vervolgt Vos. “Per cliënt wordt gekeken naar de beste passende oplossing. Dat brengt ook wat meer variëteit binnen de zorgorganisaties.  Zou een cliënt van ons bijvoorbeeld gaan dementeren en beter af zijn in een verzorgingtehuis, dan gebeurt dat hier. Andersom zou een inwoner met psychische problemen ook in onze woningen terecht kunnen. Het voordeel van de nieuwe appartementen, is dat zij ook daadwerkelijk voor meerdere doelgroepen geschikt zijn.”

 

Gerelateerde artikelen

Woontij op Texel: Woonaltijd woningen hebben de toekomst
Langer zelfstandig wonen. Hoe doet u dat?
Woontij zet Fooq op centrale positie bij grootse facelift
Van Alckmaer start met Fooq D&B-traject voor zorgwoningen

 

Deel dit artikel op:

Een reactie op “Kleinschalig zorgcomplex Woontij past bij De Waerden”

  1. Fantstisch!
    Goed te horen dat kleinschaligheid geen issue is en juist een voordeel.
    Fijn en goed voor ons allemaal
    Groet willeke

Reacties

Meer impressies van dit project

Extra informatie