Micro-Living eist meer en meer haar plek op

Micro-Living is bezig zijn vaste plek te veroveren op de woningmarkt. De kleine woningen zijn hét antwoord op de vraag naar een compacte vorm van wonen. Compact in oppervlak én in de portemonnee. En dan eens niet in een appartement. De vastgoedbranche en gemeenten kunnen er niet meer omheen!

door Jurrit Visser

Deze zomer zat ik al met de gemeente Heerenveen om tafel hoe dit relatief nieuwe fenomeen op de woningmarkt vorm te geven. Binnenkort gaan wij samen op zoek naar een geschikte locatie. Tegelijkertijd proberen we met architectenbureau Hans Achterbosch én mensen uit deze doelgroep een aanzet te geven voor de plek die de micro-woningen gaan innemen in de wijk.

Bescheiding afmeting en prijs
Bij Micro-Living gaan wij uit van 40 tot 60 vierkante meter woonoppervlak per woning. Verder willen wij het nu nog niet definiëren. Daarmee zouden we immers een zekere regulering in de hand werken. Dat is zonde. Micro-Living vraagt een open vizier. Uitgangspunt is dat de woningen een stijlvol design krijgen, modern zijn én een bescheiden afmeting en prijs kennen.

Zo kunnen wij optimaal inspelen op wat de markt wil. Starters/jonge mensen hikken bijvoorbeeld tegen de huidige koopprijzen aan. Zij willen niet meteen zo zwaar gaan zitten qua financiering. Maar ze willen ook meer keuze hebben dan alleen een appartement. Voor hen is de micro-woning een uitkomst. Een goed haalbare start, waarna zij later de overstap naar de reguliere woningen kunnen maken.

En zij zijn niet de enigen. Voor sommigen is Micro-Living misschien noodzaak, maar veel vaker zien wij nu mensen die gewoon liever kleiner wonen zonder immer toenemende woonlasten.

Micro huren
Dan hebben wij het niet alleen over de koopsector. Ook in de huursector biedt Micro-Living volop kansen. Denk bijvoorbeeld eens aan de doorstroming vanuit studentenkamers. Voor pas-afgestudeerden kan de micro-woning een natuurlijke tussenstap vormen richting de reguliere huurwoningen. Daarmee creëer je lucht. Voor een betaalbare prijs!

Sociale cohesie
Natuurlijk kennen wij ook de tegengeluiden. Hoe waarborg je de sociale cohesie als er veel doorstroom is? Hoe voorkom je dat de ‘oneigenlijke’ doelgroep zijn intrek neemt? Het zijn vraagstukken die bekeken moeten worden, maar zeker niet onoplosbaar zijn.

Wij zijn in elk geval overtuigd dat wat wij nu in Heerenveen doen, elders ook mogelijk is. Onze oplossingen hier zullen dan ook makkelijk reproduceerbaar zijn op andere plekken in het land. Diverse gemeenten hebben al belangstelling getoond. Zij willen al grond reserveren voor deze type woningen. Nu nog een ‘vlek woningen’ op een plattegrond, maar straks een groep volwaardige woningen. Micro weliswaar, maar daarmee voorziet het wel in een behoefte! Ikzelf vergelijk het weleens met de ontwikkeling van de Iphone: we wisten niet dat wij het nodig hadden, maar kunnen niet meer zonder.

Reageren? Ik hoor graag van u!

Jurrit Visser is ontwikkelaar en senior projectmanager bij Fooq

 

Gerelateerde artikelen

Team Woontij wint Corporatie Award 2017 met Fooq
Van Wijnen is overtuigd: Legolisering heeft de toekomst
Kleinschalig zorgcomplex Woontij past bij De Waerden

 

Deel dit artikel op:

Reacties