Referenties Nieuwbouw zorgopvang versneld door Virtueel Bouwen

De nieuwbouw van de zorgopvang voor Zienn in Leeuwarden is in volle gang. In het voortraject is gebruik gemaakt van ‘Virtueel Bouwen’ als onderdeel van BIM. Dit heeft de bouwtijd van het complex aanzienlijk verkort, van 7 maanden naar 5 maanden.

Intensief voortraject
Bij Virtueel Bouwen wordt een gebouw letterlijk eerst digitaal gebouwd. Dat vergt in het voortraject het nodige van de betrokken partijen. Aannemer Van Wijnen Noord, TWA architecten, constructeur, installateur en andere leveranciers hebben vooraf het complete gebouw, tot in detail, digitaal in beeld gebracht. Met deze aanpak komt men eventuele problemen nu tegen. Die, normaal gesproken, tijdens de bouw aan het licht zouden zijn gekomen. Dergelijke problemen kunnen ook direct digitaal worden opgelost. Dat levert een aanzienlijke besparing op de zogenaamde faalkosten en versnelt het bouwproces substantieel.

Vroegtijdige keuzes
Met de inzet van Virtueel Bouwen is het wel noodzakelijk vroeg in het proces scherp te kijken naar de details van het eindresultaat. Voor Zienn betekende dit dat zij al heel snel gedetailleerde keuzes moest maken, bijvoorbeeld over de indeling in de badkamer, de plaats van de wandcontactdozen, etcetera.

Oplevering
Door de intensieve voorbereiding en nauwe samenwerking met alle betrokkenen is het hoogste punt van het nieuwe pand aan de J.H. Knoopstraat nu al in zicht. De verwachting is dat in september de nieuwbouw van het complex wordt opgeleverd. Dan kan Zienn samen met haar bewoners de verhuizing in gang zetten.

Gerelateerde informatie
Zienn: waar anderen stoppen
Zienn kiest voor Fooq

 

Deel dit artikel op:

Reacties

Meer impressies van dit project

Extra informatie

Jurrit Visser, jurrit@fooq.nl