Nieuwe energietak Fooq maakt sterke start met Zonnig Limburg

Tautus gaat de komende drie jaar voor Zonnig Limburg op drieduizend huurwoningen zonnepanelen plaatsen. Het binnenhalen van deze grote opdracht voelt als een kroon op het werk, stelt Fooq-directeur Stefan Pieters, tevens een van de grondleggers van Tautus. “Tautus is niet langer alleen een goed uitgewerkt concept. De eerste klanten zijn binnen en het gaat nu heel hard.”

Tautus bestaat nu officieel een jaar. De basis werd gelegd in 2012, toen Pieters met Gerben Pek van Gutami Solar sprak over het verduurzamen van maatschappelijk vastgoed. Het leidde tot een totaalconcept. Fooq levert de kennis en relaties met corporaties en andere ondernemers in maatschappelijk vastgoed. Gutami Solar is de leverancier van hoogwaardige zonne-energiesystemen en Triodos Bank bleek bereid tegen aantrekkelijke voorwaarden de installaties te financieren.

“Dat tezamen is Tautus geworden”, vertelt Pieters. “Wij trekken gezamenlijk op. Bij Zonnig Limburg, een samenwerkingsverband van tien woningcorporaties, waren we een van de vijf partijen in het aanbestedingstraject. Begin oktober hoorden wij dat Tautus de beoogde leverancier was en begin december was het helemaal rond.”

Scherpe prijsstelling

Dat Tautus de opdracht kreeg, heeft volgens Pieters onder meer te maken met de scherpe prijsstelling en het totaalconcept dat zij biedt. “Het contract met Zonnig Limburg is nu voor 90% uitgewerkt. Voor de overige 10% maken wij met elke corporatie apart afspraken. Zij bepalen namelijk zelf welke diensten zij van ons willen afnemen.”

Zo kan Tautus de financiering van de zonnepanelen deels of geheel op zich nemen. De corporaties profiteren dan van de aantrekkelijke voorwaarden van Triodos Bank en leggen de risico’s bij Tautus neer. “Wij blijven dan eigenaar van de panelen en kunnen in die rol 20% korting geven op de energieprijzen”, vertelt Pieters.

Prestatiegarantie

Vanzelfsprekend kan Tautus ook de plaatsing van de panelen voor de corporaties regelen. “Strevend naar duurzaamheid willen wij daarbij zoveel mogelijk de plaatselijke werkgelegenheid stimuleren”, stelt Pieters. “Maar dan moeten de bedrijven het wel kunnen tegen onze condities.”

Voor Tautus is het immers van belang dat zonnepanelen die niet optimaal functioneren, zo snel mogelijk worden aangepakt. “Behalve productgarantie geven wij namelijk ook prestatiegaranties. Doet een paneel niet wat wij zeggen dat hij gaat doen, dan compenseren wij het tekort. Dat betekent dat wij er vreselijk snel bij willen zijn als er technisch iets niet in orde is.”

Partner in verduurzamen

Behalve de financiering en installatie van de zonnepanelen, kan Tautus ook de communicatie rondom de plaatsing op zich nemen. “Dat pakt Fooq dan op”, vertelt Pieters. “Wij kennen de markt, weten wat er leeft bij bewoners en spreken de taal. Maar nogmaals, wil een corporatie alles zelf doen, dan kan dat ook. Dat is deels de kracht van Tautus.”

Zeker is in elk geval dat vanaf nu tot eind 2017 Tautus jaarlijks op minimaal 1000 woningen in Limburg zonnepanelen legt. Fooq en haar partners hopen dat zij daarbij ook op andere vlakken van verduurzamen tot een succesvolle samenwerking komen met de corporaties. “Denk aan isolatie, HR-ketels, maar ook het stimuleren van een ander stookgedrag bij bewoners”, oppert Pieters. “En steeds weer kunnen wij maatwerk leveren.”

Meer informatie
Zonnig Limburg
Tautus

Gerelateerde artikelen
Grote interesse Duurzaamheidsversnellers bij corporaties
Duurzaam is niet duur als je het samen doet

Deel dit artikel op:

Reacties