Nieuwe flat Nachtegaalstraat Drachten wordt all electric

De nieuwe flat aan de Nachtegaalstraat in Drachten wordt all electric. Na de gasexplosie eind 2015 waarbij twaalf appartementen werden verwoest, wilden zowel Accolade als de gemeente snel komen tot een goed plan voor deze locatie. “En duurzaam!”, zegt Dienke Slatman, ontwikkelaar vastgoed bij Accolade. De bouw is nu zo’n zeven maanden in volle gang. Onlangs werd het hoogste punt bereikt.

Onderzoek naar een duurzaam ontwerp

Net als het oude complex telt de nieuwe flat van Accolade straks 38 appartementen. “Dat is steeds ons uitgangspunt geweest”, vertelt Slatman. “Met Team4 Architecten in Groningen hebben we onderzocht wat de beste optie was. Na de explosie was één vleugel van de flat namelijk constructief nog helemaal intact. Wat te doen? Dat laten staan en dan twaalf nieuwe appartementen er tegenaan bouwen? Oude en nieuwe wetgeving blijken dan te gaan botsen. Door de huidige bouwhoogtes zou je bijvoorbeeld niveauverschillen krijgen tussen de galerijen. Hoe laat je die dan in elkaar overlopen?”

“Daar bovenop kwamen nog onze duurzaamheidsambities. We willen graag dat ons hele woningbezit in 2040 energieneutraal is. Ook de oude appartementen wilden wij daarin meenemen. Dat alles vroeg zoveel extra aanpassingen, dat het interessanter werd om ook het resterende deel te slopen en alles nieuw te bouwen.”

Ecolution verwarming

Uit het Design & Build-traject dat daarop volgde, kwam Jorritsma Bouw als beste uit de bus. Met name haar oplossing voor het gasloze verwarmingssysteem scoorde goed bij Accolade. Voor het eerst laat de woningcorporatie een luchtwaterwarmtepomp installeren, waarbij een buitenunit niet nodig is.

“De lucht die door het ventalitierooster de woning inkomt, wordt door het systeem opgezogen en door de pomp omgezet naar warm water, dat via vloerverwarming de woning verwarmt”, vat Slatman in het kort samen. “Dit Ecolution-systeem wordt in Noorwegen al heel veel toegepast. Voor ons is het weliswaar nog wat aftasten hoe het precies gaat werken, maar wij hebben er met Jorritsma alle vertrouwen in.”

Betaalbaar en duurzaam wonen

Inmiddels zijn alle 38 appartementen al toegezegd. Accolade gaat ervan uit dat de nieuwe bewoners deze zomer kunnen verhuizen. Of zij nu vooral voor het duurzame karakter van de flat, voor de locatie (middenin het centrum van Drachten) of gewoon uit een urgente woonvraag kozen voor de Nachtegaal, is voor Slatman gissen. “Maar dat het heel betaalbaar is, zal zeker hebben meegespeeld. Wij vragen circa 500 Euro huur en daarnaast zorgen duurzaamheidsmaatregelen als goede isolatie (inclusief tripple beglazing), zonnepanelen op het dak en de luchtwaterwarmtepomp straks natuurlijk voor een lage energierekening. Dat spreekt onze huurders altijd aan.”

Fooq begeleidt bouw

Tot de oplevering begeleidt Fooq de bouw voor Accolade. “Pieter Slinkman bewaakt het contract, doet voor ons de reguliere afstemmingsvergaderingen en handelt alle vragen af die voorbijkomen”, schetst Slatman. “Uiteindelijk hebben wij dan straks 38 nieuwe eenpersoons wooneenheden. Ongeveer 55 vierkante meter groot en elk voorzien van een keuken, woonkamer, slaapkamer, badkamer en een apart toilet. Alles volgens de huidige standaarden.”

 

Gerelateerde artikelen

Accolade haalt meer uit STEP met zonnepanelen op 500 huizen
Accolade investeert flink in Drachten
Verduurzamen in de praktijk

 

 

Deel dit artikel op:

Reacties