NOM-Ready primeur voor Woontij

Woontij op Texel heeft de primeur. Eind maart kreeg zij na een grote renovatie als eerste woningcorporatie de sleutel overhandigd van NOM-Ready appartementen. “Deze voldoen qua isolatie aan alle normen voor Nul op de Meter (NOM)”, vertelt Pieter Slinkman, projectleider vanuit Fooq. “Met nog een paar aanpassingen in de installatietechniek is de woning energieneutraal.”

Daarin zit volgens Slinkman ook het grote verschil met reguliere isolatiemaatregelen die veel woningcorporaties nemen. “Bij NOM-Ready bedenk je nu al wat er nodig is om de woning op den duur NOM te maken. Aan welke isolatienormen moet de woning bijvoorbeeld voldoen?”

Kant en klare muren

De appartementen van Woontij in het Strendertuus in het Texelse Oosterend kregen zodoende een compleet nieuwe buitenschil. Dijkstra Draisma tekende voor de uitvoering. “In de fabriek maakten zij kant en klare muren: houtenskeletbouw met aan de buitenkant een steenstrip. Die elementen werden op vrachtwagens aangereden en zo tegen de oude buitengevel geplaatst. Ter plaatse werden ze vervolgens volgespoten met isolatiemateriaal”, zet Slinkman uiteen.

Het systeem had Dijkstra Draisma al eerder bij eengezinswoningen toegepast. De tweelaags appartementenbouw in Oosterend vormde in dat opzicht een nieuwe uitdaging. “Maar ook nu bleken de appartementen na afloop geheel luchtdicht. Het belangrijkste voor deze aanpak is eigenlijk dat er niet teveel uitbouw aan een woning zit. Dat levert alleen maar extra hoekjes en gaatjes op, wat de prijs natuurlijk opdrijft”, weet Slinkman. “Deze appartementen van Woontij waren mooi rechtaan, rechtuit.”

Waarom NOM-Ready?

Met een NOM-Ready-aanpak creëren woningcorporaties vooral wat extra tijd. Voor het financiële plaatje van NOM bijvoorbeeld. De woningen van Woontij komen bijvoorbeeld uit de jaren ’70. De afgelopen maanden kregen zij behalve een nieuwe buitenschil, ook een nieuwe keuken, badkamer en toilet. Op een later moment kan Woontij nu eenvoudig de laatste investeringen voor NOM doen. “Ondertussen profiteren de bewoners al wel van een goed geïsoleerde woning”, vertelt Slinkman.

Ook andere woningcorporaties tonen zich geïnteresseerd in deze tussenstap, merkt Slinkman. De belangrijkste reden is veelal de ruimte die het biedt voor financiële spreiding. “Daarnaast zijn woningcorporaties er nog niet altijd uit hoe zij de Energie Prestatie Vergoeding (EPV) willen oppakken. Daar komt een stukje monitoring bij kijken, waaraan weer een administratief verhaal vastzit. Hoe richt je dan in? Met NOM-Ready creëer je wat extra tijd. Maar niet oneindig. Je weet natuurlijk niet in hoeverre de spelregels over tien of vijftien jaar zijn veranderd.”

Vooruitzien met NOM-Ready

Zo vraagt NOM-Ready vooral een vooruitziende blik. Ook praktisch gezien. “Denk bijvoorbeeld ook goed na over wáár je straks de installaties wilt plaatsen”, tipt Slinkman. “Waar komen de voorraadboilers voor warm water bijvoorbeeld? En als je in de toekomst de warmte uit de grond wilt halen, waar wil je dan straks de leiding kunnen plaatsen om die warmte er daadwerkelijk uit te halen? Dat hoort ook bij NOM-Ready.”

 

Gerelateerde artikelen

Woonborg: UAV-gc heeft de toekomst
NOM is geen NOM als de klant niet wordt geholpen
Van Wijnen zet nieuw platform NOM-woningen in bij herstructurering
Verduurzamen woningen onder druk door regels passend toewijzen

Deel dit artikel op:

Reacties