Niet elke NOM-woning is BENG-proof

BENG wordt vanaf 2021 dé energienorm voor nieuwe huizen. BENG (afkorting voor Bijna energieneutraal bouwen) eist niet alleen een lage energiebehoefte, maar ook duurzaam opwekken. De energieprestatie van het gehele huis ligt onder de loep. Interessant om ook nu al toe te passen bij nieuwbouwplannen. Wat blijkt bijvoorbeeld? Niet elke NOM-woning is BENG-proof!

door Oscar Haffmans

BENG kent drie prestatie-indicatoren:

  • BENG 1: de energiebehoefte van het gebouw (jaarlijkse energiebehoefte max. 25kW/m²)
  • BENG 2: het primair fossiele energiegebruik (max. 25 kW/m²)
  • BENG 3: het aandeel hernieuwbare energie (min. 50% van het totale energiegebruik)

Op elk van deze niveaus moet het huis straks voldoen aan deze eisen. Een slechte score op het ene niveau kun je niet compenseren met een excellente score elders. Met de huidige EPC-norm kon dat nog wel. Sterker nog, zoekend naar betaalbare oplossingen, worden EPC-normen soms behaald door de inzet van installaties om bijvoorbeeld minder goede isolatie-score te compenseren. BENG is kritischer en wil de energiebehoefte (het energieverbruik) hoe dan ook terugdringen. Een goed geïsoleerde buitenschil is dan onontkoombaar.

In ontwikkeling

BENG is nog in ontwikkeling. De pijlers staan, maar de komende jaren wil de overheid met de markt benutten om deze energienorm verder bij te slijpen. Is hij overal haalbaar? Is dit wat we willen?

Uitgaande van een lage energiebehoefte, is de zonoriëntatie van nieuwe huizen bijvoorbeeld van groot belang. Grote glasplaten op het zuiden zorgen bijvoorbeeld voor oververhitting in de zomer, waarvoor mensen oplossingen gaan zoeken die vaak energie kosten (koeling/ventilatie gaat aan). Dat is niet wenselijk. Maar willen wij dan nu alle zongerichte bouwplannen van tafel vegen? Ook als de tuin op het zuiden ligt of het uitzicht op het zuiden verreweg het mooist is? Hoe gaan ontwerpers daar straks mee om?

Daarnaast lijkt voor kleine huizen die vrij staan of op de hoek, BENG vrijwel niet haalbaar. De verhouding buitenschil: binnenoppervlak is zo ongunstig, wat het lastig maakt om BENG 1 te halen. Of de norm moet voor deze huizen worden aangepast.

Inzichtelijk met BENG

Het zijn punten waar al naar gekeken wordt. Dat neemt niet weg dat BENG nu al een interessante methode is om de energieprestatie van een huis inzichtelijk te maken. BENG geeft namelijk:

  • meer inzicht in de kwaliteiten van de schil (BENG 1)
  • en een houvast voor de eisen die je moet stellen aan de energiebehoefte en -opwekking

Waar je bij EPC  als het ware alles op één hoop gooit en alleen iemand met kennis van zaken het verbruik van een woning eruit weet te halen, biedt BENG meer duidelijkheid.

Normen zwaarder

Het is ook niet veel moeite de BENG-berekening op een plan los te laten. Raak alleen niet in paniek als het plan niet aan BENG blijkt te voldoen. Dat hoeft nog niet, maar het is wel interessant om te doorgronden waarom het niet lukt. Dat inzicht biedt BENG gelijk.

Oscar Haffmans is directeur bij Fooq

 

Gerelateerde artikelen

 

Interessante links:

 

 

bron foto: installatieprofs.nl

 

Deel dit artikel op:

Reacties