Oude Batavusfabriek nu Woonschool MindUp

MindUp heeft 3 oktober officieel haar Woonschool geopend aan de Parallelweg in Heerenveen. In de vijftien appartementen in de voormalige Batavusfabriek zetten cliënten van GGZ Friesland hun eerste stap op weg naar zelfstandig wonen. Douwe Weening, locatiemanager bij MindUp is enthousiast over de nieuwe woonplek. Lachend stelt hij: “Het enige nadeel is dat de cliënten hier niet meer weg willen.”

In de voormalige fietsfabriek kunnen cliënten van MindUp 24 uur in een beschermde omgeving wonen. Zij hebben elk een eigen appartement, waar zij kunnen werken aan hun individuele doelen. Het doel is dat zij na de Woonschool zelfstandig gaan wonen.

Corporaties terughoudend
“We hebben hier echt een verbeterslag kunnen maken in onze dienstverlening”, vertelt René Meijer, vastgoedadviseur bij GGZ Friesland. “Tot nu toe waren deze cliënten   in groepsverband gehuisvest. Dat maakt het toch anders. Op een locatie als deze kunnen ze echt oefenen in het zelfstandig wonen.

“Maar tegenwoordig zijn woningcorporaties door het huidige overheidsbeleid erg terughoudend als het gaat om het investeren in dergelijk maatschappelijk vastgoed. We zijn Accolade dan ook extra erkentelijk dat zij dit met ons hebben willen realiseren.”

Voor GGZ Friesland was de Batavusfabriek geen onbekende locatie. In het verleden huurde ze hier zelfs kantoorruimte. Bij het toenmalige afscheid liet Meijer al aan Accolade weten geïnteresseerd te zijn wanneer er appartementen in het pand zouden kunnen komen. “Dat er het nodige aan gedaan moest worden, wisten wij dus vooraf.”

Ruime appartementen
Fooq begeleidde namens Accolade het hele traject. Besloten werd de buitenkant, de verdiepingslagen en de lift te laten staan. De rest is opnieuw opgetrokken. “Zo bepaalde dus wel de buitenkant van het gebouw mede hoe groot de appartementen konden worden”, vertelt Meijer. “Een aantal appartementen zijn dan ook extra ruim. Specifieke wensen van onze kant hadden wij verder nagenoeg niet. Wij wilden dat Accolade appartementen zou maken die zij ook aan anderen kunnen verhuren. Daarbij; hoe specifieker onze wensen, hoe hoger vaak ook de huurprijs.”

Infraroodpanelen
Vanuit datzelfde financieel oogpunt is ook gekozen voor infraroodpanelen in de woonruimtes. Zo omzeilde Accolade de investering in een traditioneel verwarmingsconcept, waarbij elk appartement had aangesloten moeten worden op het verwarmingsplan. “Elektriciteit zit daarentegen toch in elke woning”, stelt Meijer. “Dat maakte de infraroodpanelen in dit geval vele malen goedkoper. De komende tijd gaan wij met de installateur P.  de Vries Installatietechnieken en Accolade monitoren of het in de praktijk ook goed uitpakt. In theorie moet iedereen nu voldoende warmte krijgen, maar het is natuurlijk geen doorsnee pand.” Ook het verbruik zal worden gemonitored.

Stralingswarmte
De bewoners hebben er niettemin volgens Weening alle vertrouwen in. “Tot nu toe bevalt het hen goed. Natuurlijk de koude dagen moeten nog komen, maar ze zijn er heel positief over. De stralingswarmte doet denken aan een houtkachel. Dat vinden mensen vaak heel prettig. Ook onze cliënten. De infraroodpanelen maken het naar hun zeggen lekker warm en ze hebben geen last van tocht. Ze geven serieus aan hier niet meer weg te willen. Vooral omdat ze er vanuit gaan niet weer in zo’n prettig appartement op zo’n mooie plek te komen.”

 

Gerelateerde artikelen

Batavus-fabriek wordt in oude luister hersteld bij herbestemming
Waarom krijgt infrarood niet de navolging die het verdient?
Uitdagingen bij herbestemmen

 

 

Deel dit artikel op:

Reacties