Project Nieuwpoort bereikt mijlpaal

Het licht staat op groen bij Van Alckmaer voor de bouw van 49 NOM-Ready appartementen bij de Nieuwpoort. Deze zomer ondertekende directeur Fons Köster het Design & Build-contract met Biense Dijkstra van Bouwgroep Dijkstra Draisma. Voor Fooq een belangrijke mijlpaal in het voorwerk.

“In de bouw zijn de schijnwerpers meestal gericht op de zichtbare mijlpalen: de start bouw, het bereiken van het hoogste punt, de eindoplevering. In ons werk zijn de meeste mijlpalen voor de buitenwereld minder zichtbaar, maar desondanks zeer belangrijk in het realiseren van projecten. De ondertekening van het D&B-contract betekent de formele afronding van een intensief voortraject. Daarmee is een belangrijk deel van ons werk gelukt!”, vertelt projectmanager Enno Feenstra.

Voortraject

Hij doelt dan op het voortraject, waarin de wensen en eisen in kaart worden gebracht én met de verschillende partijen overeenstemming moet worden bereikt over de plannen. In de Nieuwpoort gaat het bijvoorbeeld om drie verschillende doelgroepen: 25 appartementen waar zorg kan worden geleverd, 8 appartementen voor de GGZ en 16 appartementen in de sociale huur. Tegelijkertijd wilde Van Alckmaer de woningen zo duurzaam mogelijk opleveren én een bijzondere uitstraling geven. Bovendien staat de planning onder druk door een strakke deadline. Het maakte het vraagstuk divers en complex.

Vraagstuk ‘parkeren’

Ook het vraagstuk ‘parkeren’ beïnvloedde de planvorming. De gemeente was helder: parkeren alleen op eigen terrein. “Nu staan er nog 29 woningen. Ga je extra woningen toevoegen, dan heb je dus meer parkeerruimte nodig. Maar hoe pas je dat in? Wat is mogelijk? En hoeveel bouwlagen zijn er mogelijk, ook rekening houdend met de buurtbewoners? Wat betekent dit alles voor je bestemmingsplan? Hoe doorloop je de procedures?”

Het overleg tussen de verschillende partijen en het opstarten van diverse procedures, pakte Fooq op. Ook op het gebied van verduurzaming bracht ze haar expertise in. “De nadruk is gelegd op hoogwaardige isolatie van de buitenschil (EPC ≤ 0,0). Van Alckmaer laat tegelijkertijd deze appartementen aansluiten op het lokale warmtenet van het energie- en afvalnutsbedrijf HVC. Om zoveel mogelijk richting NOM te komen, leggen wij ook het dak maximaal vol met zonnepanelen. Daarmee zijn de appartementen nu NOM-Ready. Afhankelijk van wetgeving en technische ontwikkelingen op dit gebied kan het gebouw in de toekomst eenvoudig opgewaardeerd worden naar NOM.”

Uitvraag

Uiteindelijk werden alle eisen en wensen vertaald in een D&B-uitvraag. De aanbieding van BGDD kwam vervolgens als beste uit de bus. Na een vlotte besluitvorming- en contractfase mogen zij het plan nu verder uitwerken en realiseren. Doel is dat de bewoners eind 2018 hun intrede in de nieuwbouw nemen. Fooq blijft voor Van Alckmaer bewaken dat het plan tijdens de uitvoering aan de gestelde randvoorwaarden blijft voldoen.

Gerelateerde artikelen

Fooq daagt aannemer uit met D&B speciaal
Van Alckmaer start met Fooq D&B-traject voor zorgwoningen
Van Alckmaer kiest voor nieuw organisatiemodel

 

 

Deel dit artikel op:

Reacties