Renovatie? Nieuwbouw? Beperk nu het onderhoud!

Bij renovatie en nieuwbouw speelt vandaag de dag het toekomstig onderhoud een prominente rol. Meer dan esthetiek. Onderhoudskosten achtervolgen u immers nog jarenlang. Goede reden om ze zoveel mogelijk te beperken. En natuurlijk wilt u ze direct opnemen in het Meer Jaren Onderhoud Plan (MJOB). Maar hoe pakt u dat aan?

door Willem Bootsma

Het onderhoud van een gebouw begint al op de tekentafel. Investeer in kwaliteit in plaats van onderhoud. Geef bijvoorbeeld ook in de uitvraag  een maximum bedrag mee voor het jaarlijks onderhoud per woning. Zo daagt u marktpartijen uit om:

  • onderhoudsarme materialen te gebruiken
  • zonder stekker ontwerpen
  • slim te construeren

Onderhoudsarme materialen

Het bekendste voorbeeld is natuurlijk hout ten opzichte van kunststof. Waar bij houten kozijnen bijvoorbeeld de schilderskosten een prominente plaats innemen in de MJOB, vraagt de kunststof variant veel minder omkijken. Maar ook een zelfreinigende buitenschil (bv. zelfreinigende  beglazing/beplating) kan een optie zijn. Met de juiste uitvraag, krijgt u in beeld wat dat doet met de totaalsom.

Zonder stekker ontwerpen

Oftewel: zo  weinig  mogelijk installaties in de woning. Uiteraard ontkom je met de geldende EPC-normen niet aan installaties, maar kies dan voor installaties die weinig onderhoud nodig hebben. Wees kritisch op de onderhoudskosten en daag de markt uit. Een afzuigkap die óók over de MV-box loopt (en daarmee de verontreiniging ervan vele malen versnelt), moet worden voorkomen.

Slim construeren

Staat uw gebouw aan waterpartijen? Kent het vele etages? Kies dan voor ramen die naar binnen toe kunnen openslaan. De glazenwasser heeft u dan al uitgespaard, nu en de komende dertig jaar. En kijk eens naar de dakoverstekken. Zeker die aan de zuidwestkant. Met een brede overstek hebben weersinvloeden minder kans uw gevel aan te tasten. Zo kunt u met een slim ontwerp, eenvoudig besparen op onderhoud.

Duidelijke uitvraag

Zeker bij Design & Build (D&B) kunt u met de uitvraag sturing geven aan het toekomstig onderhoud van uw vastgoed. Vooraf bepaalt u het maximale budget voor onderhoud. Wat heeft uzelf qua middelen en wat wilt u ervoor reserveren? Dit levert een maximaal jaarlijks onderhoudsbedrag per woning op, dat u meegeeft in de uitvraag. Daarin beschrijft u ook:

  • wat onder (planmatig) onderhoud valt
  • wat u verwacht (bv. kosten per element, wat de bewerking (onderhoud) ervan is, hoeveel ervan zijn opgenomen, wat de kosten zijn per eenheid)
  • welke termijn in kaart moet zijn gebracht

Aannemers zien het als een uitdaging én een kans op het gebied van ketensamenwerking. Dat betekent dat dus ook zij gebaat zijn bij een slimme aanpak. Zodra de oplevering is geweest, begint immers het onderhoud!

Meer informatie: Willem Bootsma

 Gerelateerde artikelen:
Structureel hervormen van de onderhoudsbegroting
Hoe integreer je D&B in een corporatie?
Goed opdrachtgeverschap in aanbesteding DB&M
Woningcorporaties kiezen steeds vaker voor Resultaat gericht samenwerken RSG binnen de keten

Deel dit artikel op:

Reacties