Referenties Salland Wonen leert aanbesteden met D&B

Design & Build (D&B) wordt als methodiek al enige jaren ingezet door corporaties. De laatste tijd zien we ook dat verschillende corporaties zelf ervaring willen opdoen met deze aanbestedingsvorm. Bij Salland Wonen in Raalte is men gestart met een intern leertraject. Wenda Koster, projectontwikkelaar bij Salland Wonen, vertelt hoe ze dit hebben aangepakt.


Keuze voor Design & Build

In het voorjaar startte Wenda Koster met de voorbereiding van de aanbesteding voor een renovatie en een nieuwbouwproject. “We waren gewend om één op één in een bouwteam te werken of traditioneel aan te besteden met een bestek”, vertelt Wenda. “Traditioneel aanbesteden op scherpste prijs levert vaak frustratie op en leidt niet tot de gewenste kwaliteit. Bij de transformatie van verzorgingshuis Swaenewoerd is aanbesteden op kwaliteit doorslaggevend geweest voor de keuze van Design & Build. Om het leertraject direct in de volle breedte te benutten, zijn we tegelijkertijd ook een nieuwbouwproject met D&B gestart.”

Eigen leertraject

Over het waarom men zich D&B direct eigen wil maken, is Wenda Koster helder: “Wij willen dat aanbesteding met D&B een product van onszelf wordt en aansluit op onze visie. Mijn ervaring is dat je het beste leereffect krijgt als je het zoveel mogelijk zelf doet. Zo schrijven we alle documenten zelf, zowel de aanbestedingsleidraad inclusief de gunningscriteria, als de vraagspecificatie. En leren wij, samen met onze collega’s van de andere afdelingen, deze nieuwe werkwijze eigen te maken. We kunnen er gelijk onze eigen mening in kwijt en vormen zo ons eigen format voor de toekomst. Deze opzet geeft veel meer rendement dan wanneer het kant en klaar op het bureau komt te liggen.”

Begeleiding Fooq

Rob Schrier begeleidt Wenda Koster en haar collega’s in het leertraject. “Wij hadden nog geen ervaring met D&B, Fooq heeft dat wel. We worden gecoacht bij het opstellen van de stukken en krijgen advies op meerdere fronten. Daarnaast controleert en toetst Fooq de stukken”, aldus Wenda Koster. Op de vraag wat ze verwacht van het uiteindelijk resultaat reageert Wenda enthousiast: “Ik kijk er erg naar uit met welke visie de aannemers komen. Bij de voorbereidingsgesprekken was ik blij verrast door de openheid. Dat geeft vertrouwen in het proces. Ik heb daarom hoge verwachtingen. Misschien is er wel meer mogelijk dan wij nu denken”.

 

Gerelateerde artikelen:
Waarom kiezen we voor Design & Build?
Optimale voorbereiding bij aanbesteding Design & Build
Goed opdrachtgeverschap in aanbesteding D&BM
Gevolgen failliete aannemer bij Design & Build

 

Deel dit artikel op:

Reacties

Meer impressies van dit project

Extra informatie