Referenties Sint Theresia klaar voor ontwikkelingen wonen-zorg

Trots loopt Erik de Groot door het gloednieuwe woonzorgcentrum Sint Theresia in Joure. “Er staat hier een prachtig complex. Het is mooi aan de buitenkant én mooi van binnen”. De nieuwe ontwikkelingen in de zorg ziet hij als een uitdaging. “Welke keuzes wij ook maken, het complex biedt voldoende flexibiliteit”, aldus De Groot.

Het nieuwe complex past in de visie van Zorggroep Sint Maarten waarbij de menselijke maat voorop staat. “Er is bewust gekozen voor een fijnkorrelige gebouwstructuur en géén instellingsuitstraling. Het woonzorgcentrum is zo perfect geïntegreerd in de wijk”. De zorggroep heeft het eigendom van de grond met verouderde gebouwen overgedragen aan Accolade en huurt nu de nieuwbouw van de corporatie terug. 

Goede verbindingen leggen
De ontwikkeling was bepaald geen alledaags proces voor de divisiedirecteur bij  Zorggroep Sint Maarten. Hij beschouwt het traject van papieren vlekkenplan tot een gebouw waar je in rond kunt lopen als een bijzondere ervaring. Fooq heeft daarin een cruciale rol gespeeld vindt De Groot. ”Vooral in de coördinatie tussen alle betrokken partijen. De mensen van Fooq weten de juiste verbindingen te leggen. Daar waar belangen tegenover elkaar (lijken) te staan, weet Fooq dit goed samen te brengen”, vindt De Groot. In een omvangrijk traject als dit is wederzijds begrip essentieel: “En vooral het kunnen inleven in de uiteindelijke gebruiker is belangrijk. Daarin moet je elkaars deskundigheid erkennen en benutten.”

Uitdaging toekomst Sint Theresia
Het speelveld van de zorg verandert ingrijpend. Voor de toekomst liggen er voor De Groot aanzienlijke uitdagingen en nieuwe kansen. “Oorspronkelijk zijn we een verzorgingshuis, maar dat concept wordt ‘opgedoekt’. Binnen de nieuwe wetgeving ‘scheiding van wonen en zorg’ zijn er twee opties:

1. We gaan ‘verzwaren’ en worden (gedeeltelijk) verpleeghuis. Dat kán en geeft meer inkomenszekerheid voor de organisatie.
2. We ‘vermarkten’ de woningen. De goede kwaliteit van de woningen en  het complex is daarbij een groot voordeel.

Voor de zorggroep ligt de uitdaging in de exploitatie van het nieuwe complex. We blijven daarbij kijken hoe we wonen en zorg zo optimaal mogelijk kunnen combineren. Het gebouw vormt in ieder geval geen belemmeringen. In tegendeel, het biedt voldoende flexibiliteit om meerdere richtingen te kunnen kiezen,” concludeert De Groot.

Gerelateerde artikelen
Eindschot woonzorgcentrum Joure
Mijlpaal voor woonzorgcentrum
Eerste paal Sint Theresia
Start nieuwbouw Theresia Joure
Sloop Theresia een feit

Deel dit artikel op:

Reacties

Meer impressies van dit project

Extra informatie

Ria Moedt, ria@fooq.nl