Referenties Start bouw project De Pauw

In juni is de bouw gestart van het project De Pauw in Drachten. Het project is onderdeel van de wijkvernieuwing ‘NoordOost’. In totaal worden 93 woningen gesloopt en komen 80 energiezuinige woningen hiervoor terug. Voor woningcorporatie Accolade is dit het eerste herstructureringsproject waar sloop integraal onderdeel uitmaakt van het Design & Buildcontract .

De sloop en nieuwbouw van het project bestaat uit drie fasen. De realisatie van de eerste 22 woningen is nu gestart. Men heeft het heiwerk afgerond en de begane grondvloeren worden al zichtbaar. Afgelopen maart vond de sloop van de bestaande woningen plaats. Voorafgaand aan de sloop hadden we te maken met vleermuizen. Door gaten in de muren van de woningen te boren (vleermuizen houden niet van tocht) vertrok deze beschermde diersoort al snel naar de opgehangen vleermuiskasten in de nabije omgeving.

De Pauw bestaat uit 4 typen woningen in een karakteristieke stijl. Architectenbureau Van Manen en Zwart uit Drachten heeft zich bij het ontwerp laten inspireren door de Amsterdamse School. In deze bouwstijl past men versieringen in de gevels en gebogen rollagen toe. Verder maakt men veel gebruik van baksteen.

Een klein aantal woningen is onderdeel van een pilot en worden bijzonder energiezuinig gerealiseerd met ‘nul-op-de meter’. Dit bereiken we met de toepassing van pv-panelen, extra isolatie en een bodem-warmtepomp met een gesloten bron. Zo wordt voldoende elektriciteit opgewekt voor de verwarming van de woning en het overig stroomverbruik. Per saldo staat de meter, bij normaal verbruik, aan het eind van het jaar op 0.

Schutte Bouw uit Zwolle realiseert de woningen met een prefab-bouwsysteem. Daardoor kan in een relatief korte tijd worden gebouwd. De bouw van fase 1 is dit najaar gereed waarna de eerste bewoners kunnen terugkeren naar hun nieuwe woning. Vervolgens start de sloop en nieuwbouw van fase 2. De verwachting is dat het totale project in het najaar van 2015 gereed is.

Gerelateerde artikelen:

Eerste opdracht herstructurering met Design & Build
Drachten volop in ontwikkeling

 

Deel dit artikel op:

Reacties