Referenties Start restauratie-verbouw van Grootzand 58 in Sneek

Aan het Grootzand, een centrale gracht in het historische stadshart van Sneek, is door Fooq een plan voor zeven appartementen ontwikkeld. Aannemer Friso Totaalbouw is direct na de bouwvak vakantie begonnen met de uitvoering ervan. Het geheel zal uiterlijk 1 maart 2014 gereed zijn.

Het betreft de restauratie en verbouw van de verdiepingen van de panden Grootzand 54-56 en 58. Op de begane grond bevindt zich een winkelruimte. Grootzand 54-56, is een gemeentelijk monument in Neorenaissancestijl. Gebouwd in 1906 voor de firma H. Brenninkmeijer & Zonen, naar een ontwerp van de bekende Sneker architect Nicolaas Molenaar. Grootzand 58 dateert uit eind 18e, begin 19e eeuw en is een fraai voorbeeld van Fries laat Neoclassicisme. Beide panden behoren tot het beschermd stadsgezicht Sneek.  

Accolade heeft de verdiepingen aangekocht in het kader van de gemeentelijke stimuleringsregeling ‘Wonen boven Winkels’. De enige toegang tot deze verdiepingen is de voordeur van Grootzand 58 met daarachter een beperkte hal met trapopgang. Dit gegeven geeft direct de uitdaging aan voor deze ontwikkeling. Het realiseren van een heldere, efficiënte interne ontsluiting voor zeven woningen met de noodzakelijke vluchtwegen en het inpassen van een lift vroeg veel creativiteit. Ook het creëren van buitenruimte in de vorm van een balkon, loggia of dakterras voor elke woning was niet eenvoudig. Architect Albrecht Wijbenga is hier met veel puzzelwerk erg goed in geslaagd.  

Vanwege de monumentstatus van de panden blijven de voorgevels ongewijzigd en worden deze waar nodig alleen hersteld. Het historisch karakter in het interieur is behouden door de nog aanwezige authentieke elementen zoveel mogelijk in het ontwerp te integreren of te herplaatsen. De zeven woningen hebben aantrekkelijke, speelse indelingen gekregen. De diversiteit in plattegronden en ligging is groot. Elke woning is op zich uniek met ieder ook een eigen historische sfeer. 

Het project is een mooi voorbeeld van ‘eigentijds wonen in een historisch pand’.

Deel dit artikel op:

Reacties

Het is niet mogelijk om te reageren.

Meer impressies van dit project

Extra informatie

Er is geen extra informatie beschikbaar.