Referenties “Studentenhuisvesting is specifieke tak van sport”

Haar studentencomplexen op de campus van Universiteit Twente beslaat een derde van haar bezit. Het is een specifieke tak van sport, weet De Veste in Ommen. Maar ook hier staat verduurzaming en een kwalitatieve verbeteringsslag hoog op haar prioriteitenlijst. Tijd dus voor een duidelijke visie. De Veste dook in het sociale aspect van studentenwoningen en de toekomstige woonbehoefte. Ze vroeg Fooq de technische staat te onderzoeken.

Het oudste complex van De Veste in Enschede staat er al sinds 1962. De diversiteit is groot. Een aantal complexen kent bijvoorbeeld stadsverwarming. Andere zijn in de afgelopen vijf jaar nog gerenoveerd. Een groot deel van het bezit bestaat uit kamers in woongroepen, maar er zijn ook studio’s en appartementen.

De Veste vroeg Fooq om de fysieke verschillen middels een quick scan in kaart te brengen. Net als de opties voor verduurzaming. Wat volgde waren complexsessies met alle intern betrokkenen, individuele gesprekken, onderzoeken ter plekke en studies van plattegronden.

Meer zelfstandigheid

“Wij wilden weten welke complexen geschikt zijn voor verduurzaming, bij welke wij de schil kunnen aanpakken, welke opties er nog meer zijn  én hoe wij kunnen omgaan met het verzelfstandigen van de kamers”, zet  gebiedsconsulente Leonie Wijnholds uiteen. “Oudere studenten hebben namelijk behoefte aan meer zelfstandigheid. De cultuur én structuur van woongroepen die al jarenlang hier bestaat, doet het nog altijd goed onder studenten, maar het verandert ook. In de huidige en ook toekomstige woonbehoefte is een eigen keukentje en badkamer voor ouderejaars een pre. Fooq heeft gekeken hoe we in de bestaande complexen kunnen gaan verzelfstandigen. Waar kunnen wij dat verwezenlijken?”

Echte eye-openers leverde het rapport van Fooq volgens Wijnholds niet op. “Waar wij al vermoedden dat verduurzamen niet handig zou zijn, bleek dat ook uit het rapport. Maar het is goed om met vreemde ogen  eens naar je bezit te kijken. Er is nu geheel objectief bouwkundig naar het bezit gekeken.”

Wonen, studeren én ondernemen

Met de rapporten in de hand, heeft De Veste diverse scenario’s uitgewerkt om haar visie op studentenhuisvesting te ondersteunen. “Wij richten ons in Enschede alleen op studenten. We weten wat ze willen en hebben zo de opgave die er volgens ons in Enschede ligt, ook helder kunnen formuleren. We willen daarbij ook inspelen op de toekomstige trend van de vermenging van wonen, studeren én ondernemen. Hoe we dit met ons vastgoed kunnen faciliteren, hebben we nu mede dankzij Fooq inzichtelijk gemaakt.”

 

Gerelateerde artikelen

Analyse projectenportefeuille geeft De Veste duidelijkheid over de toekomst
De Veste wil 3000 woningen in 4 jaar tijd verduurzamen

 

Deel dit artikel op:

Reacties

Meer impressies van dit project

Extra informatie

Meer informatie: Oscar Haffmans