Referenties SUW maakt zich op voor pilot versterken en verduurzamen

Ze hebben met elke huurder persoonlijk gesproken. Thuis aan de keukentafel. Want de lijnen bij de Stichting Uithuizer Woningbouw (SUW) zijn kort. Ook als het gaat om het versterken en verduurzamen van de huurwoningen in dit aardbevingsgebied. “In de pilot doen wij maar met vijf woningen mee”, vertelt voorzitter Jan van Duinen. “Toch is het belangrijk dat dit goed gaat. Deze mensen zijn straks onze ambassadeurs als wij in fase B de volgende 85 huizen willen aanpakken.”

Nog dit jaar wil het projectbureau huurwoningen in het bevingsgebied van het Centrum Veilig Wonen (CVW) starten met het versterken en verduurzamen van de eerste 150 woningen. SUW is een van de acht betrokken corporaties. Bij ongeveer een derde van haar 809 woningen heeft zij door de bevingen schade geleden.

Regie ligt bij CVW

“Die schade hebben wij grotendeels hersteld”, vertelt Van Duinen. “Maar het versterken van de woningen is een heel ander verhaal. Daarvan ligt de regie bij het CVW. Onderling voeren wij continu overleg, want als corporaties bepalen we zelf, met de aannemers, hoe wij het gaan aanpakken.”

Beton of stalen constructie

Tijdens de pilot willen de corporaties onder meer ervaring opdoen met verschillende manieren van versterken. Bouwbedrijf Kooi is ons door het CVW toegewezen als aannemer. Zij gaan de huizen versterken met beton”, vertelt Van Duinen. “Er zijn ook aannemers die hebben gekozen voor stalen constructies. Zo doen alle acht corporaties hun eigen ervaring op. Onderling bespreken wij vervolgens onze ervaringen, zodat wij van elkaar kunnen leren en het in de volgende fase nog beter kunnen neerzetten.”

Nul op de Meter

Tegelijk met het versterken, worden de huizen ook verduurzaamd. Nul op de Meter (NOM) is het doel. “Dat betekent dat de huizen op en top geïsoleerd gaan worden, zonnepanelen krijgen en voorzien worden van een systeem met luchtwarmtepomp. Dat betekent dat de woning all-electric wordt en de gasaansluiting verdwijnt”,  schetst de SUW-voorzitter. “Dat scheelt de huurder natuurlijk aanzienlijk in de woonlasten.

Huurders zijn ambassadeur

“De communicatie speelt in dit verhaal een belangrijke rol. Op alle vlakken moet dat op en top verlopen”, vindt Van Duinen. “Daarbij houden wij ook zeker rekening met persoonlijke inbreng. We bekijken steeds per huis wat de wensen van de bewoners zijn. De mogelijkheden zijn natuurlijk niet oneindig, maar als het past binnen de pilot , willen wij onze huurders zeker tegemoetkomen. Zij zijn tenslotte onze ambassadeurs! Nu gaat het misschien nog maar om vijf woningen, maar straks om 85 en uiteindelijk willen wij de komende vijf jaar alle woningen, die daarvoor in aanmerking komen, versterken!”

Gerelateerde artikelen
Corporaties in bevingsgebied zetten in op én versterken én verduurzamen
Fooq start projectbureau huurwoningen bevingsgebied voor Centrum Veilig Wonen

Deel dit artikel op:

Reacties

Meer impressies van dit project

Extra informatie