Toch NOM in Granenbuurt

Wat te doen als jarenlang voorbereide vastgoedplannen op het laatst worden doorkruist door nieuwe verduurzamingambities? Accolade maakte het mee in de Granenbuurt in Smallingerland. De aanbesteding was al voltooid, toen besloten werd om de 35 nieuwbouwwoningen alsnog Nul op de Meter te maken. Inclusief een Energie Prestatie Vergoeding (EPV).

“Het beste regel je alles vooraf”, weet ook Dienke Slatman, ontwikkelaar vastgoed bij Accolade. “Dan staat het allemaal in het contract. Wat verwacht je van de aannemer? Hoe ga je om met de EPV? Zo hebben wij het ook in de Robijnekamp in Drachten gedaan.

“Maar na het jarenlange ontwikkeltraject voor de Granenbuurt, wilden we op het laatste moment ook hier werk maken van onze duurzaamheidambities. Dat dit veel extra werk zou opleveren, wisten wij. Maar dat woog niet op tegen de voordelen voor onze huurders en het milieu.”

Schakelen

Voor de aannemer was het wel even schakelen, toen bleek dat de huizen ineens NOM moesten worden. “De gasaansluiting is ook blijven zitten”, vertelt Slatman. “Om toch aan de NOM-eisen te voldoen, hebben wij extra zonnepanelen gelegd.”

Uiteindelijk is er met de aannemer ook een onderhoudscontract afgesloten voor de installaties. Accolade neemt in dit – uitzonderlijke – geval de prestatiegarantie op zich. Het monitoren wordt voorlopig onder verantwoordelijk van de aannemer uitgevoerd. “Ook Accolade volgt de resultaten. Zo kunnen wij tijdig bijsturen als bijvoorbeeld zonnepanelen minder opbrengen dan verwacht of huurders erg veel elektriciteit gebruiken. Dan gaan onze energiecoaches met hen in gesprek.”

Houd het simpel

De huizen zijn nu zo’n 10 maanden bewoond. Het eerste half jaar heeft Accolade nog geen EPV berekend. Zij wilde eerst alles goed (in)regelen. Voor de 13 huishoudens die terugkwamen, was het ook zeker even wennen. “Toen zij destijds over de sloopnieuwbouwplannen hoorden, was er nog geen spraken van een EPV”, blikt Slatman terug. “Deze bewoners hebben daarom een financiële tegemoetkoming van ons ontvangen. Inmiddels wordt de EPV aan alle huurders doorberekend. De bewoners vinden het prima, zoals het nu gaat.”

Dat de (invoering van) EPV toch altijd extra werk oplevert, erkent Slatman meteen. “Houd het daarom simpel. In principe hoeft het vanuit de wetgeving ook helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Je hoeft bijvoorbeeld maar één keer per jaar een rapportage te leveren aan je huurders.”

Betaalbare woningen

Onderhoudscontracten waarin aannemers het hele huis meenemen, zijn volgens Slatman in elk geval overbodig. “Dakfolies, kozijnen, noem maar op; in de projecten die wij tot nu toe hebben gedaan, zagen wij alles voorbijkomen. Wij kiezen steeds alleen voor de technische installaties. Werken die niet, dan willen wij de aannemer daarop kunnen aanspreken. Daarnaast spreken we ook af dat teveel gebouwgebonden energie, of te weinig geleverde energie van de PV-panelen, voor rekening van de aannemer is.

Saldering

“In de berekeningen van de Granenbuurt hebben wij de saldering wel meegenomen. Er wordt al jaren over gesproken, dat die gaat verdwijnen. Is dat echt het geval, dan bekijken wij de situatie opnieuw. Je kunt namelijk niet alles van tevoren bedenken. Dan kom je nooit een stap verder. Als je nú wat doet, profiteert de huurder nú van een energiezuinig huis.”

 

Gerelateerde artikelen:

 

 

Deel dit artikel op:

Reacties