Referenties Totaalontzorging; dus de corporatie doet niets meer?

Voor QuaWonen was de keuze eenvoudig: de verduurzaming van 240 woningen in Krimpen aan den IJssel laat zij geheel over aan Fooq en Tautus. Totaalontzorging, zo luidde het devies. Maar wat houdt dit nu in? Hoeft een corporatie dan echt niets meer te doen? Enno Feenstra van Fooq geeft uitleg.

Wat is de insteek?

Fooq wil samen met Tautus het zo makkelijk en financieel aantrekkelijk mogelijk maken voor corporaties om te verduurzamen. Daarin nemen wij het projectmanagement op ons en doen ook de financiering, communicatie, installatie én exploitatie.

Hoe ziet dat er in de praktijk uit?

Het begint natuurlijk met afspraken maken. Kiest de corporatie echt voor geheel ontzorging (dus ook financiering door Tautus), dan maken wij vooraf samen afspraken over:

  • het financieringsmodel
   – huren tegen een vaste prijs
   – huren tegen een variabele prijs die meebeweegt met de energiemarkt
  • de looptijd
  • de korting voor de huurders (ten opzichte van het samen gekozen referentietarief), afhankelijk van:
   – de berekende opbrengst van de panelen
   – de looptijd (hoe langer, hoe groter de korting)
  • aantal woningen
  • communicatiebudget

 Wat betekent ‘totaalontzorging’ vervolgens concreet?

Bij QuaWonen zijn wij gestart met een interessepeiling onder huurders. Zij ontvingen een brief met een verwijzing naar onze website, waar zij hun interesse kenbaar konden maken. Dit proces heeft Sunergetic in handen, de specialist in digitale klantprocessen binnen ons consortium. Wie interesse toont, krijgt een maatwerkadvies, specifiek voor hun eigen woning. Zodra de huurder daarop akkoord geeft, wordt de installatie in overleg met de huurder ingepland. Vervolgens is het de beurt aan onze installatiepartner Zons. Zij installeren de panelen conform het vooraf vastgelegde installatieprotocol. Daarin staat bijvoorbeeld om hoeveel panelen het gaat, hoe het kabeltracé eruit ziet en hoe met de huurder wordt gecommuniceerd. Fooq verzorgt het totale projectmanagement. Dat betekent dat wij het gehele proces van initiatief tot oplevering organiseren en er op toezien dat het project volgens planning en begroting wordt gerealiseerd.

De corporatie hoeft dus echt niets meer te doen?

De corporatie houdt wel degelijk een wezenlijke rol, zij het meer op de achtergrond. Het zijn immers háár woningen en háár huurders. Zij kennen die het beste. Zij vormen een belangrijk klankbord bij het opstarten en de uitvoering van het proces. Maar in de uitvoering zelf hoeft zij in principe niets te doen. Weer even terug naar het voorbeeld van QuaWonen. In de eerste fase hebben wij dertig woningen aangeschreven, waarvan inmiddels tien zijn geïnstalleerd. Voordat we de volgende fase opstarten doen we eerst een gezamenlijke evaluatie. Wat ging goed en wat kan beter? De verbeterpunten implementeren we gelijk in de tweede fase.

Heb je nog tips voor corporaties?

Corporaties werken vaak met een complexmatige aanpak. Met dit soort trajecten kun je echter meer voordeel voor de huurder realiseren als je meerdere projecten gelijk op laat lopen. Zo creëer je sneller massa. Het plaatsen van panelen kan namelijk heel efficiënt en snel plaatsvinden. En maak het niet te complex. Meer maatwerk brengt extra kosten in de business case, wat weer ten koste gaat van het voordeel voor de huurder.

 

Gerelateerde artikelen:
Zonnig Limburg loopt voor op plan 3000 woningen met zonnepanelen in 2017
Hoe berekent u zonnepanelen door aan huurders?
Duurzaam is niet duur als je het samen doet
Verduurzamingstrajecten? Zo haal je de huurderstoestemming binnen
Woningbouwvereniging Anna Paulowna versnelt plaatsing zonnepanelen met digitaal aanbod

bron foto: www.debazis.nl

Deel dit artikel op:

Reacties

Meer impressies van dit project

Extra informatie