Van Wijnen is overtuigd: Legolisering heeft de toekomst

Legolisering heeft de toekomst. Vanuit die visie opende Van Wijnen in juni 2016 een nieuwe fabriek, de ‘Fijn Wonen Factory’, in Gorredijk. Nu al lijkt het bouwbedrijf het gelijk aan haar kant te hebben: ze gaat er jaarlijks 400 modulaire woningen prefabriceren. “Wij doen hier met minder mensen meer werk”, stelt productiedirecteur Hilbrand Katsma.

“Wij ontwikkelen concepten vanuit maatschappelijke en economische noodzaak en relevantie. De belangrijkste pijlers in het domein Wonen, zijn zo gezien betaalbaarheid, energie en langer thuis wonen. Om van daaruit maximale klantwaarde en toekomstbestendigheid te bieden, zetten wij in op het reduceren van faalkosten, het verkorten van doorlooptijden en het verhogen van de kwaliteit. Dat bracht ons tot legolisering”, zet Katsma uiteen.

Het principe van legolisering is relatief eenvoudig. De ontwikkeling van huizen wordt modulair ontleed tot standaard bouwonderdelen, die vervolgens zoveel mogelijk worden geïndustrialiseerd. Deze vertaalslag heeft Van Wijnen in Gorredijk al gemaakt. “Wij hebben hier de bouw van een huis zodanig ontleed, dat er zoveel mogelijk dezelfde bouwonderdelen ontstaan die je zo vaak mogelijk kunt toepassen”, schetst Katsma.

Kracht van herhaling

In die herhaling zit een belangrijke kracht van legolisering. Daar waar bij bouwen op maat (oftewel unieke bouwprojecten) eigenlijk elke keer een prototype wordt gebouwd, kun je bij standaardisatie de bouwelementen steeds verder doorontwikkelen, zo redeneert Van Wijnen. Keuze is er nog steeds voor de opdrachtgever. Hij bepaalt immers welke standaardelementen hij wil gebruiken.

Lage faalkosten

Dankzij het repeterende karakter zijn de faal- en ontwikkelingskosten bovendien laag, wat weer doorwerkt in de betaalbaarheid van de woningen, vervolgt Katsma. “En naast betaalbare woningen, letten wij dus ook op het energiegebruik. Zo produceren wij in Gorredijk in basis alleen Nul op de Meter (NOM). Tegelijkertijd werken wij aan de standaardisatie van levensloopbestendige woningen en zetten wij in op Tiny houses en circulaire woningen.”

In één dag geplaatst

Voor alle type woningen geldt dat de bouwonderdelen in de fabriek worden geproduceerd. Zo is er minder werk te doen op de bouwplaats. “Vloeren worden bijvoorbeeld al inclusief vloerverwarming en leidingen van alle andere installaties geleverd. Op de bouw is het alleen nog een kwestie van aan elkaar koppelen”, aldus Katsma. “Zo kunnen wij kunnen een huis in één dag op de bouwplaats wind- en waterdicht neerzetten.”

Verlies vakkrachten

Het is een weg die inmiddels meer grote bouwers zijn ingeslagen. Katsma: “Hiermee kunnen we namelijk ook inspelen op het verlies aan vakkrachten in de bouw. Vergeet niet dat wij de afgelopen zeven jaar door de crisis meer dan 110.000 mensen hebben verloren in de bouw. Ondertussen is er weinig nieuwe aanwas. Dankzij de geconditioneerde omstandigheden in een fabriek, kunnen wij dat verlies deels ondervangen. Wij kunnen met minder mensen meer doen.”

Rol aannemer verandert

Het stelt de bouwer anno 2017 wel voor nieuwe uitdagingen. Er zijn immers meer grote transportbewegingen. “Aan ons om dit in goede banen te lijden”, erkent Katsma. “Anders raak je het voordeel van industrialisatie weer kwijt. Daarmee verandert ook onze rol als aannemer. Wij moeten zorgen dat de juiste partijen op de juiste momenten bij elkaar komen. Met onze partners kunnen wij extra meerwaarde creëren voor onze klant.”

 

Gerelateerde artikelen

Van Wijnen zet nieuw platform NOM-woningen in bij herstructurering
Biedt leesmaatschappij oplossing in vraagstuk tijdelijke woningen?
Fooq neemt volle verantwoordelijkheid bij verduurzaming 800 woningen Accolade

Deel dit artikel op:

Reacties