Van Wijnen zet nieuw platform NOM-woningen in bij herstructurering

Uitgedaagd met een carte blanche voor duurzaamheid heeft Van Wijnen in Gorredijk veertig Nul-op-de-Meter (NOM-)woningen ontworpen voor Accolade. De uitvraag voor de herstructurering van de Boonstralaan in Joure gaf het bedrijf een extra impuls. Het resultaat? Een compleet nieuw woningenplatform met gestandaardiseerde componenten (‘legoblokken’) voor huizen met de hoogste duurzaamheid. “Het neemt al een echte vlucht”, vertelt regiodirecteur Peter Hutten van Van Wijnen.

De uitvraag voor de woningen in Joure bracht Van Wijnen in een spagaat. De traditionele aanbesteding beschreef diverse eisen, terwijl er ook een duidelijk plafondbudget lag. “Dat gaf spanning”, zegt Hutten. “Wij besloten daarom dit niet als één project te zien, maar als een eerste van een reeks.”

Samenwerken met klanten

Die insteek blijkt een succes. Nadat de eerste gestandaardiseerde legoblokken voor Accolade vorm hadden gekregen, meldde zich al meteen een volgende klant. Er werden nog een paar extra blokken samengesteld. Inmiddels is de belangstelling groot, zowel uit de sociale als de vrije huursector. “Doordat wij nu met meerdere klanten aan dit platform werken, zien wij ook dat het steeds verbeterd wordt.”

Parallel auto-industrie

Hutten trekt graag een parallel met de auto-industrie. Daar gebruikt Volkswagen ook een aantal standaardonderdelen voor zowel de eigen auto, als voor Seat, Skoda en Audi. Dat geldt daar onder meer voor de motor, neus, dashboard en stoelen. “Wij hebben standaardcomponenten voor onder meer de fundering, vloeren en gevel. Ongeveer 20% van de woning kunnen corporaties vervolgens nog personaliseren. Zij bepalen bijvoorbeeld zelf de kozijnindeling, de kleur en de afwerking van de gevel. Met andere woorden, onder de motorkop zit steeds dezelfde woning. En dankzij die standaardisering houden corporaties geld over om de woningen een eigen uitstraling te geven.”

Beoordelingscriteria

Voor Hutten is het een logische stap in de hele transitie die corporaties en aannemers momenteel doormaken. Onder druk van de wens naar betaalbare woningen en het streven naar duurzaamheid zoeken zij naar nieuwe oplossingen. “Dit was onze reactie. Wij zijn dan ook heel ingenomen met de becijfering die Accolade en Fooq ons hebben gegeven. Op de vier beoordelingscriteria product, ontwerp, proces en duurzaamheid scoorden wij respectievelijk twee achten en twee negens.”

Paradox

Dat neemt niet weg dat tijdens de uitwerking van de uitvraag er soms ook onzekerheid was. “Dialoog was geen onderdeel in de procedure, terwijl we door de uitvraag ook zeker concessies moesten doen om toch in de race te blijven. Dat was een paradox. We waren heel blij met de uitvraag, omdat die ons een nieuwe impuls gaf. Maar diezelfde uitvraag vroeg ook om concessies.”

Toch is Hutten achteraf blij dat meer overleg niet mogelijk was. “Nu hebben wij ook echt de keuzes gemaakt, waarin wijzelf geloofden. Was er meer overleg geweest, dan had het ook kunnen zijn dat wij op advies van de opdrachtgever eerder rechtdoor waren gegaan, terwijl wij eigenlijk links- of rechtsaf wilden. Met wat er nu ligt, kunnen wij werken aan een nieuwe toekomst.” De bouw in Joure start in maart 2016. In het najaar moeten de 40 NOM-woningen klaar zijn.

 

Gerelateerde artikelen
Waarom kiezen we voor Design en Build?
Accolade haalt extra kwaliteit uit renovatie met D&B
Optimale voorbereiding bij aanbesteding D&B
De Veste wil 3000 woningen in 4 jaar tijd verduurzamen
Hoe integreer je D&B in een corporatie?

 

 

Deel dit artikel op:

Reacties