Verduurzamen op Ameland is apart verhaal

De uitdaging van 114 woningen verduurzamen op Ameland, zit vooral op het logistieke vlak. Roelof Faber van Van Wijnen vermoedt in elk geval dat zij daarin het onderscheid hebben gemaakt in de aanbesteding die door Fooq is georganiseerd. “De concurrentie heeft dichtbij gezeten qua kostprijs. Maar Ameland is toch wel een apart verhaal.”

Past het in de tijd? Wie klaart het werk: eigen mensen of onderaannemers? Het waren de twee centrale vragen toen Van Wijnen de aanbesteding van het Gemeentelijk Woningbedrijf Ameland (GWA) las. Alle 114 woningen moeten in het voorjaar 2018 van gemiddeld label D naar B zijn opgekrikt. De eerste helft nog dit jaar, gelet op de subsidies die het GWA heeft aangevraagd. Concreet gaat het om isolatie aanbrengen (vloer, schil en dak).

Verschil in huizen

“Dit werk doen wij veel”, vertelt Faber. “Jaarlijks wel zo’n 1000 huizen. Dus we weten wat het inhoudt. Voor onze calculator was het alleen even goed rekenen, omdat het zoveel verschillende huizen zijn. Waar je op het vasteland vaak hetzelfde type huis in grote aantallen kunt aanpakken, gaat het hier namelijk om hooguit vijf, misschien een keer tien dezelfde huizen. Steeds verspreid over het hele eiland. En dan zijn er ook nog twee-onder-één-kappers en zelfs vrijstaande woningen. Niet echt regulier bij woningcorporaties. Daarnaast hebben de huurders zelf al veel aan de woning verbouwd.”

De uitvoering

Rondvraag leerde Van Wijnen dat de lokale onderaannemers ook nog eens vol zaten. In de uitvoering werkt Van Wijnen dan ook alleen nog met een ‘eilander’ samen voor de installaties. Voor de dakisolatie schakelt ze Hekstra uit Dokkum in. De (eigen) medewerkers gaan voornamelijk met de sneldienst heen en weer.

“Wat maakt het eigenlijk ook uit of je mensen naar Amsterdam moeten rijden of na een half uur rijden drie kwartier op de sneldienst zit?”, stelt Faber. “Je moet alleen zorgen dat ook het materiaal er op tijd is. Dagelijks komt er al een vrachtwagen van BMN (Bouwmaterialen Nederland). De uitvoerder die eens in de week met de auto komt, kan klein materieel meenemen. En groot materieel hebben wij niet nodig bij isolatiewerkzaamheden.”

EPS versus isolatieschuim

In de uitvoering wijkt Van Wijnen wel af van het advies in de Design & Build-uitvraag (D&B). Daarin stelde Invent, dat de spouwmuren het beste met isolatieschuim konden worden geïsoleerd.  “Maar dit schuim zet uit, waarmee bij oude huizen het risico kan ontstaan dat er teveel druk op de muren komt te staan”, vertelt Faber. “Daarom hebben wij in dit geval voorgesteld om in bepaalde gevallen met EPS isolatie te werken. Vooral omdat daarmee de beoogde isolatiewaarde wel kan worden gehaald. Bijkomstig voordeel is dat het goedkoper is en dat paste weer goed bij het budget van het GWA.”

Inmiddels is Van Wijnen in Nes met de eerste huizen begonnen. Technisch zijn er volgens Faber geen grote uitdagingen meer. “De plannen zijn klaar en het loopt. Het werk kan ook vooral binnen worden gedaan, dus zo gezien verwachten wij ook geen vertraging. Dit moet gaan lukken!”

 

Gerelateerde artikelen

Woningbedrijf Ameland plaatst zorgunits en NOM-woningen hoog op verlanglijstje
Krijgen wij het nog gerealiseerd?
Verduurzamen in de praktijk

 

Deel dit artikel op:

Reacties