Versterking huizen Zandeweer in volle gang

Bouwbedrijf Kooi uit Appingedam is volop in touw in Zandeweer. In navolging op de eerdere pilot van het Centrum Veilig Wonen (CVW) in het aardbevingsgebied, versterkt en verduurzaamt de aannemer hier nu negen huizen van woningcorporatie De Delthe. De bewoners zijn tevreden met de voortgang. Een nieuwe buitengevel én dak geven de straat een heel andere uitstraling.

Het Zandeweer-project is een van de 12 versterkingsprojecten uit Extensie 1a. “Het zijn complexe vraagstukken”, vertelt projectmanager Enno Feenstra van Fooq. Hij doelt daarmee op het versterken van de constructies in een aardbevingsgebied en de energetische maatregelen die meteen worden meegenomen. Daarnaast willen diverse woningcorporaties ook meteen verbeteringen doorvoeren op andere vlakken. Badkamers, toiletten, keukens; alles wordt bekeken. Vervolgens is de gehele opgave in een UAVgc-contract (Design & Build)  gegoten. Bij deze voorbereiding is bovendien niet alleen de woningcorporatie en de betreffende aannemer betrokken, maar ook het CVW (vertegenwoordigd door Fooq) en Nationaal Coordinator Groningen (NCG) en de NAM.

“Voor de bewoners is dat alles weleens lastig te bevatten”, weet Enno. “Neem Zandeweer. De hele uitvoering van de klus op locatie is straks in zeven weken geklaard. Terwijl het voor hun gevoel zo lang op zich heeft laten wachten. Natuurlijk heeft dat ook te maken met het feit dat Kooi veel prefab doet, waardoor een groot deel van de uitvoering buiten het zicht van de mensen gebeurt. Maar het is vooral de complexiteit van het vraagstuk en het speelveld waardoor de voorbereidingsfase veel tijd neemt. Je ziet het steeds meer in de bouw, dat de voorbereidingsfase steeds langer wordt en de uitvoering steeds korter.”

De huurders in Zandeweer laten het zich inmiddels welgevallen. Eind oktober hebben hun huizen een sterkere constructie, een goed geïsoleerde gevel en een nieuw dak. Dankzij deze maatregelen is hun woning dan steviger en dus veiliger en daalt bovendien hun energierekening.

 

Gerelateerde artikelen

Aardbevingsdossier kent veel betrokkenen
Dorpshuizen aardbevingsgebied vragen eigen versterkingsaanpak
Na de lessen uit pilotfase nu verder met versterken woningen in bevingsgebied

 

 

Deel dit artikel op:

Reacties