Referenties Woningbedrijf Ameland plaatst zorgunits en NOM-woningen hoog op verlanglijstje

Wethouder Nico Oud van de gemeente Ameland, eigenaar van het woningbedrijf, maakt er geen geheim van: zorgunits en Nul op de Meter (NOM)-woningen staan hoog op zijn verlanglijstje. De excursie die hij eind januari met Fooq ondernam, bevestigde nog eens zijn mening: “zorgunits kunnen een prima oplossing zijn voor Ameland.”

De gemeente Ameland werkt momenteel met Fooq aan een nieuw strategisch voorraadbeleid. Het streven is het woningbestand energiezuiniger te maken en beter toe te spitsen op haar toekomstige doelgroep. De vergrijzing neemt hier toe. Diverse oplossingen zijn al aan bod gekomen. Tijdens de excursie kregen gemeenteraadsleden, beleidsambtenaren en directieleden de kans zelf eens te ondervinden wat die opties precies inhouden.

De dagelijkse praktijk

Het gezelschap bezocht Bouwgroep Dijkstra Draisma, aannemer Van Wijnen in Gorredijk en diverse NOM-woningen en levensloopbestendige woningen in Drachten, Gorredijk, Roden en Heerenveen van Accolade en Woonborg. “Zo konden wij zien wat er mogelijk is en betaalbaar!”, vertelt Oud. “En we spraken met bewoners van NOM-huizen en levensloopbestendige woningen. Zo konden wij zelf horen en ervaren hoe de dagelijkse praktijk in zo’n woning eruit ziet.”

Langer thuis wonen

De zorgunit die Van Wijnen in Gorredijk had geplaatst, scoorde in elk geval hoge ogen bij de ambtenaren. Oud denkt dat ze ook een prima oplossing kunnen zijn voor zijn huurders. Tenminste als de tuin groot genoeg is. Daar kan de unit met slaap- en badkamer (en eventueel een woongedeelte) dan in één keer worden neergezet. Een thermopaneel op het dak voorziet de unit van warm water. Wat nog rest is het plaatsen van een halletje dat de unit met het huis verbindt en een aansluiting op het elektriciteitsnet in het huis. De zorgunit niet meer nodig? Dan kan hij eenvoudig worden weggehaald.

Vraagstuk duurzaamheid

Een ander vraagstuk vormen de energiemaatregelen. Ameland streeft naar zoveel mogelijk Nul op de Meter-woningen, maar beseft dat betaalbaarheid ook een groot goed is. “Om het betaalbaar te houden, hebben wij massa nodig”, weet Oud. “Zo zagen wij in Drachten bijvoorbeeld hoe ze in één keer een hele straat hebben aangepakt. Alles gesloopt en vervolgens compleet nieuwe NOM-woningen geplaatst. Prijstechnisch echt interessant.”

“Wij hebben ook een jaren ’60 woning gezien, die helemaal was opgeknapt en naar een NOM-woning gerenoveerd. Kosten: rond de 168.000 euro. Voor dat geld kun je in mijn ogen ook iets heel mooi nieuw bouwen. Dan wordt de hele woning, ook de binnenkant, meer van deze tijd. Maar opnieuw: dan heb je massa nodig.”

Voldoende massa

Oud vermoedt dat het voor Ameland moeilijk wordt die massa te creëren. “Wij kennen een paar nadelen. Zo staan in de straten met onze woningen, vaak ook woningen die zijn verkocht. En wil je het grootschalig aanpakken, dan heb je ook veel tijdelijke onderkomens nodig voor de mensen zelf. Op Ameland zijn echter alle huurwoningen bezet. Uitwijken is moeilijk. En tot slot hebben wij te maken met de boekwaarde van onze 258 woningen. Ook dat maakt het niet makkelijker.”

Ameland blijft dan ook nog even puzzelen. Op dit moment liggen er wel plannen liggen om 6 tot 8 levensbestendige NOM-woningen te bouwen. Tijdens de excursie konden de raadsleden zich een beter beeld vormen. “Binnenkort willen wij een beslissing nemen”, zegt Oud. “Dan kunnen wij misschien aan het einde van het jaar bouwen.”

 

Gerelateerde artikelen:
Ameland werkt energieaanpak uit in strategisch voorraad beleid
Gemeente Ameland maakt kennis met D&B bij nieuwbouw

Deel dit artikel op:

Reacties

Meer impressies van dit project

Extra informatie